Румен Драганов: Най – добрата реклама за България е, че през миналия сезон нямахме нито един заразен турист, докато в Гърция се разболяха мнозина

май 02, 2021
134

Поне 200 000 българи ще пътуват за празниците. Тази цифра посочи Румен Драганов - директор на Института за оценки и анализи в туризма към УниБИТ. „Даваме тези цифри предварително, за да предупредим пътуващите да планират внимателно своето време. Те трябва да знаят, че ще се забавят малко повече по пътя. В първите 10 дни на май ще достигнем половин милион пътувания в България, а за целия месец - 1 милион вътрешни пътувания. Това означава много големи натоварвания и в първата 10-дневка, и в последната на май“.
Ние очакваме около 35 хил. чужденци тези дни, посочи още Драганов. „Общо за месец май те ще надхвърлят 400 хиляди“
Това лято ще има много повече туристи, прогнозира експертът. „В някои случаи ще се стигне до удвояване на броя им. Кметовете трябва да се подготвят за това предварително. Паркирането в морските общини тогава ще стане голям проблем“.
"Магистрала "Тракия" тези дни прилича на Цариградско шосе в 8:00 часа сутринта, когато е пълно с автомобили“. Това сподели проф. Георги Рачев - заместник-председател на Асоциацията на туристическите агенции и председател на Алианса на туристическата индустрия в България. „Хората искат да пътуват след толкова дълго време на въздържание“.
Рестрикциите при пътуване започват да изнервят и икономиката, и политиката по света, заяви Румен Драганов. „Това са затруднения. Ако има 100 автомобила, те чакат по 4 часа. Границите се натоварват излишно“.
Ние сме доста по – добре от нашите съседни страни, отчете Георги Рачев. „Турция е в много тежък локдаун и е трудно въобще да има туризъм. Нищо не работи. Гърците имат редица ограничения“
Доволни сме, че имаме разписани мерки за влизане в България, посочи Румен Драганов. „Но трябва да се отговори на още един важен въпрос – къде да се карантинират инфектирани с коронавирус туристи“.
Драганов посочи, че най – добрата реклама за България е, че през миналия сезон нямаме нито един заразен турист, докато в Гърция се разболяха мнозина. „Много е важно да бъдем коректни и ние сме такива. Казваме, че ще имаме максимално възможен брой ваксинирани в туристическия бранш, но не казваме, че ще са 100%. Има хора, които не трябва да се ваксинират по здравословни причини и такива, които не са убедени, че искат да си поставят ваксина“.
През миналата година 5 милиона чуждестранни туристи са посетили България. Тази се очаква те да бъдат 9 милиона. Преди пандемията сме имали по 12 милиона посетители, обясни Драганов.

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
юни 11, 2021
Доц. Кунчев:„Очаква ни спокойно лято, притеснява ни какво ще се случи наесен“
Още
юни 09, 2021
Кацаров за Кантарджиев: „Няма нищо извънредно един служител да се пенсионира“
Още
юни 09, 2021
Кантарджиев: „Пенсионирането ми бе самоцел с лични мотиви“
Още
Излъчвайте на живо чрез Facebook Live в каналите на MyFamily.bg
Купи само за: 50.00 лв.
За Нас
Информационният портал myfamily.bg е създаден през 2018 година. Екипът ни се състои от професионални журналисти, които използват само достоверни източници и проверяват информацията, достигаща до аудиторията. Медийната платформа представя обективно актуалните новини от страната и света. Наша...
За нас
Последно качени обяви
Кикбокс Екипировка авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Екипировка кикбокс авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия