Разследване: Педофили масова крадат снимки на деца от социалните мрежи

май 04, 2021
306

Снимка: Thinkstock/Getty Images

Родителите дори не подозират къде се озовават миловидните детски снимки от плажа, които те пускат в социалните медии. Педофили масово крадат такива снимки от частни профили и ги качват на сайтове с детска порнография.

Снимка от плажа, от детската площадка или пък селфи от последната тренировка по футбол – за много деца, младежи и родители е напълно нормално да споделят тези хубави моменти в социалните мрежи. Но за точно такива безобидни снимки дебнат в мрежата хора с педофилски наклонности. Разследващ екип от журналисти на предаването „Панорама“ на обществено-правната мрежа ARD и на Северногерманското радио NDR е проучил стотици хиляди такива снимки в различни интернет сайтове, пише “Дойче веле“.

Журналисти са успели да установят, че всяка четвърта снимка на една от най-големите нелегални платформи за педофилско съдържание е била взета от Фейсбук или Инстаграм. Това е станало възможно, защото двете социални мрежи съхраняват мета данните на всяка отделна снимка.

Процентът на крадените снимки е огромен. Те се запазват включително и когато дадено съдържание се препубликува на друго място без изменение. Но някои потребители умишлено заличават мета данните, затова експертите смятат, че делът на тези крадени снимки реално е много по-висок. Така например групата разследващи журналисти се натъкнала също и на съдържания, свалени от други платформи, като YouTube, TikTok и WhatsApp. Във форумите за детска порнография в тъй наречения Даркнет има подкатегории, например „Non Nude“ (не голи).

На едно такова видео, например, се вижда невинна игра на криеница между две момченца. Под него потребители развихрят фантазиите си и постват коментари за анален секс, а един от тях пише, че щял да ги превърне в секс-роби. Друг случай касае 979 снимки и 105 видеа, откраднати от Инстаграм-профила на 9-годишно момче, които са били качени в сайт за детска порнография. След като научили за това, шокираните родители на детето незабавно изтрили голяма част профилите си в социалните мрежи.

Разкритията показват още как родители и деца неволно помагат на педофили да се сдобиват с нови и нови снимки. Защото който качва подобно съдържание във форумите за детска порнография, след като например ги е откраднал от социалните мрежи, бива възнаграждаван със снимки от други потребители. В тези форуми не се заплаща с пари, а с ново съдържание - други снимки или видеа.

Драстичен е например случаят с руската платформа „imgsrc.ru“, в която разследващите журналисти са се натъкнали в категорията „Kids“ с над 3 милиона снимки, повечето от които очевидно са крадени. Установено е било още, че досега те са били кликвани над 14 милиарда пъти – много повече, отколкото снимките от всички останали категории – например природа, автомобили и градски пейзажи. Веднъж качени в интернет, тези снимки остават там завинаги, предупреждава германският експерт Андреас Линк. Репортерите са открили и няколко случая на копирани от лични профили в социалните мрежи снимки, които не са достъпни за широката публика. Които може да означава, че приятели или последователи на жертвите копират без тяхно знание тези снимки.

На запитване на предаването „Панорама“ от Фейсбук и Инстаграм са се позовали на личната сфера: родителите сами решават за кого да бъдат достъпни снимките, които те качват в мрежата. Освен това разкриването на каквато и да е информация за потребителите противоречи на правилата, а самите администратори разполагат с технология за активно разпознаване на съдържания с голота или насилие срещу деца още при тяхното качване на съответната платформа. От YouTube пък уверяват, че усилено инвестират в технология, която да осигурява възможно най-добрата защита на деца и семействата им.

Разследващите органи обаче много рядко се задействат заради откраднати от педофили снимки, които се появяват на сайтове за детска порнография. Това е така, защото такива съдържания всъщност не представляват детска порнография и не са наказуемо деяние. Наказуеми обаче могат да бъдат коментарите под тях, например когато по адрес на децата се правят сексуални намеци, казва пред „Панорама“ Юлия Бусвайлер, прокурор от Службата за борба с престъпността в интернет. Освен това потърпевшите могат да подадат иск срещу извършителите, но проблемът е в това, че много от родителите изобщо не знаят, че техните снимки са откраднати и качени в някакви платформи. Затова най-добре можем да защитим децата си, като не качваме никакви техни снимки в мрежата, казва прокурор Бусвайлер.

От Myfamily.bg бихме добавили, че не би било редно всеки да има възможност да сваля снимките и информацията от профилите на другите. Администарторите на социалните мрежи са тези, които могат да прекъснат тази порочна практика като направят невъзможно изтеглянето на съдържанието от всеки профил.
Предупрежденията за опасностите в социалните мрежи се намират в “Terms and Conditions”, които рядко биват изчетени от потребителите, следователно би било добре да се въведат по-сериозни, ефективни и лесно достъпни предупредителни мерки.

Тагове:
социални мрежи детска порнография педофили разследване

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
май 14, 2021
Насилието в училище е сред основните проблеми на деца и родители
Още
май 14, 2021
МОН: Изпитите в Х клас са задължителни по закон
Още
май 11, 2021
Кунчев: „Имунизацията на деца над 6 г. ще съвпадне със старта на учебната година“
Още
Организирайте любимото си събитие с "Каприз Ивент"
Купи само за: 0.00 лв.
За Нас
Информационният портал myfamily.bg е създаден през 2018 година. Екипът ни се състои от професионални журналисти, които използват само достоверни източници и проверяват информацията, достигаща до аудиторията. Медийната платформа представя обективно актуалните новини от страната и света. Наша...
За нас
Последно качени обяви
Кикбокс Екипировка авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Екипировка кикбокс авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия