В мавзолея на Тито – спомен за "либералния" социализъм

май 11, 2021
338

След втората световна война Кралството на сърби, хървати и словенци се преименува на Федеративна народна република Югославия. През 1963 г. към наименованието се добавя и социалистическа. Югославия се разпада през 1991 – 2 г. след югославските войни. Тя включва 6 социалистически републики – Босна и Херцеговина, Хърватия, Македония, Черна гора, Сърбия и Словения и 2 автономни републики – Войводина и Косово, и Метохия. Основен двигател и пожизнен президент на страната е легендарния Йосип Броз Тито. Той остава такъв до смъртта си през 1980 година.


След приключването на Втората световна война Югославия има просъветска ориентация. Обмисля се дори създаването на Южнославянска Федерация. Плановете на Тито предвиждат в нея да бъде включена и България. Те обаче не се реализират и страната ни не става югорепублика.


През 1961 г. Югославия, ръководена от някогашния партизанин Тито, става съучредител на Движението на необвързаните държави. В него влизат Индия, Египет, Индонезия, Гана. Тито установява силни връзки със страни от третия свят. През 1966 г. Югославия отваря границите си за граждани от Запада и се превръща в първата социалистическа държава, предприела подобна стъпка. До края на 60-те години значително се повишава жизнения стандарт на населението и се индустриализират голяма част от аграрните земи, активно се строят пътища и жп-линии.


Въпреки относителната либералност на режима на Тито, историята му дава противоречиви оценки. До повишаването на жизнения стандарт застават масовите убийства след края на Втората световна война и концлагерът на остров Голи оток, където се изпращат политически дисиденти. Никой обаче не може да отрече, че Йосип Броз Тито е сред най-влиятелните личности на 20 век.


Четири десетилетия след смъртта му се усеща една тиха „титосталгия“ (терминът е на словенската културоложка Митя Великоня). Доста години след разпадането на Югославия площадът пред Националния театър в Загреб продължава да носи името „Маршал Тито“. Едва през 2017 година е преименуван на „Площад на Република Хърватия“. В Сараево най-големият булевард все още носи името на президента, а в Скопие има дори негов паметник.


В Сърбия отношението към Тито е предпазливо. Слободан Милошевич загърбва Титовото наследство, оттегля почетния караул от гроба му и лишава неговата вдовица от пенсия. За крайните сръбски националисти хърватинът Тито е обект на омраза. В същото време мнозинството сърби тъгуват по разпадналата се Югославия и нейния изявен ръководител. Те помнят значимостта й на международната сцена. Споменът за тази интересна част от историята им се пази в Музея на югославската история. В него се намира и Къщата на цветята, която става известна като „Мавзолея на Тито“. Тя е построена през 1975 година като зимна градина за президента. Била е едно от любимите му места и още приживе той я избира за свой вечен дом . На погребението му през май 1980 г. в Белград се събират над 200 световни лидери, сред които Маргарет Тачър, Саддам Хюсеин, Леонид Брежнев. Днес освен мраморната гробница на Тито, тук може да се види интересна експозиция от подаръци, които е получавал от чуждестранни политици, като и от ученици, и представители на различни предприятия и организации в Югославия.

Сред даровете има и метална бутилка за съхранение на ракия от Тодор Живков.


За сходната ни историческа съдба на Балканите обаче ме накара да се замисля не само подаръка от Тодор Живков. Заговорих се с охраната на музея – възрастен мъж, който очевидно искаше да размени няколко приказки с някой от малкото (заради пандемията) посетители. Оказа се, че е пенсионер, на когото се налага да продължава да работи, за да свързва двата края. Имал къща на село, в която мечтаел да прекара старините си, но и там много от селата били обезлюдени. Младите отивали да търсят по – добър живот в големия град или в чужбина. Нямало лекар, нито магазин, а и парите нямало да му стигнат. Разбрах защо е сред хората, изпитващи носталгия по времената, в които е управлявал Тито и когато на пенсионерите не им се е налагало да работят до дълбока старост.

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
юни 13, 2021
Космически турист плати 28 милиона долара за място в ракетата „Ню шепърд“, която ще излети на 20 юли
Още
юни 12, 2021
Американска двойка изисква от всичките си гости на сватбата да бъдат ваксинирани срещу COVID-19
Още
юни 12, 2021
Пуснаха Барби от рециклирана пластмаса, извадена от океаните
Още
Излъчвайте на живо чрез Facebook Live в каналите на MyFamily.bg
Купи само за: 50.00 лв.
За Нас
Информационният портал myfamily.bg е създаден през 2018 година. Екипът ни се състои от професионални журналисти, които използват само достоверни източници и проверяват информацията, достигаща до аудиторията. Медийната платформа представя обективно актуалните новини от страната и света. Наша...
За нас
Последно качени обяви
Кикбокс Екипировка авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Екипировка кикбокс авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия