Насилието в училище е сред основните проблеми на деца и родители

май 14, 2021
206

Насилието в училище продължава да е сред основните проблеми, с които се сблъскват децата и родителите. Това сочат данни от първото национално представително проучване за всички форми на насилието над деца, поръчано от Детския фонд на ООН. То бе представено на среща при вицепрезидента Илияна Йотова и представителят на УНИЦЕФ за България д-р Джейн Муита на "Дондуков" 2. В изследването са участвали 1174 деца от 13 до 17 години, 837 младежи на възраст 18-25 години и 1411 възрастни, както и 887 специалисти - учители, социални работници, прокурори и магистрати, здравни специалисти, полицейски служители.

Според проучването всяко второ дете е преживяло някаква форма на насилие до 18-годишна възраст, а най-често срещаният вид насилие е емоционалното.

От УНИЦЕФ са запознали вицепрезидента с проектите за превенция на насилието върху деца, по които работят съвместно с Министерство на образованието и науката и неправителствени организации. В съответствие с препоръките на Комитета на ООН за правата на детето, организацията се застъпва за регламентиране в законодателството на специализирани и интегрирани услуги за превенция и реакция на насилието над деца и жени, както и задължително изслушване на деца, преживели или свидетели на насилие и престъпления, по щадящ за тях начин, в т. нар. "сини стаи".

Основната стъпка към превенцията на насилието са добрата информираност и надеждните данни, на базата на които да се формират политики, смята Джейн Муита.

Илияна Йотова и екипът на УНИЦЕФ са обсъдили и последствията от пандемията и ограничителните мерки върху психичното здраве на децата и младежите.

Тагове:
УНИЦЕФ насилие деца

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
юни 13, 2021
Децата и ваксините срещу COVID-19
Още
юни 09, 2021
Лятната академия за ученици със „Заедно в час“
Още
юни 07, 2021
Много добър (5) е средната оценка от външното оценяване след IV клас
Още
Излъчвайте на живо чрез Facebook Live в каналите на MyFamily.bg
Купи само за: 50.00 лв.
За Нас
Информационният портал myfamily.bg е създаден през 2018 година. Екипът ни се състои от професионални журналисти, които използват само достоверни източници и проверяват информацията, достигаща до аудиторията. Медийната платформа представя обективно актуалните новини от страната и света. Наша...
За нас
Последно качени обяви
Кикбокс Екипировка авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Екипировка кикбокс авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия