Красота и невероятна атмосфера в Земун – различния квартал на Белград

май 14, 2021
448

Невъзможно е да посетиш Белият град и да не останеш очарован. Смесицата от западно влияние, комунистическо минало и балканска топлота и приветливост няма как да те оставят безразличен.
Никое посещение в Белград обаче не е пълно без посещение на прочутия квартал Земун. Това живописно място на десния бряг на Дунав някога е било отделен град. Въпреки че официално е част от сръбската столица от 1934 г., Земун успява да запази своята идентичност. Той е нещо като град в града, с различна атмосфера и настроение.


От 1739 до 1918 г. Земун е част от Хабсбургската империя. В този период Белград е в пределите на Османската империя, а след това става столица на новото независимо Сръбско царство.
На хълма Гардош пък се издига емблематичната кула на Янош Хуняди – виден унгарски държавник и пълководец, който спомага за отпора на османското нашествие през 15 – ти век. Построена е през 1896 г., когато се честват 1000 години от основаването на Унгария.


Земун все още носи следите на едно културно и религиозно многообразие. Основните му православни, католически, протестантски и еврейски места за поклонение се намират близо едно до друго. Почитателите на архитектурата ще се зарадват и на монументалните сгради, построени между двете световни войни.


Освен прекрасната архитектура, друга определяща черта на Земун е атмосферата като на малък град. Пазар, увеселителен, парк, множество пейки по брега на реката и различни вкусотии, с които да се подкрепите по време на разходката си. Може да хапнете girice (пържена малка риба) или да опитате един от най-добрите бюреци в Белград в пекарна Petrović на Велики площад.
Кеят на освобождението или Земунският кей е потънала в зеленина крайбрежна алея с великолепен изглед към мястото, където Сава се влива в Дунав. Тук има множество лодки, готови да ви разходят по реката.

Белградчани обожават ресторантите, разположени по крайбрежната алея на Дунава. Предпочитани са ястията от речен улов и пикантната рибена чорба. Ако не сте любител на тази храна, може да опитате традиционната сръбска скара и да се насладите на гледката.

След вечеря може да вземете остатъка от хляба си и да нахраните лебедите, плуващи грациозно по реката.

А накрая да си тръгнете щастливи, че сте открили това райско местенце, което си заслужава да бъде посетено отново.

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
юни 10, 2021
Столичният аквапарк "Възраждане" отваря врати
Още
юни 09, 2021
Белград – красота и балканско гостоприемство на една ръка разстояние
Още
май 31, 2021
Започва най-голямото пролетно книжно изложение
Още
Излъчвайте на живо чрез Facebook Live в каналите на MyFamily.bg
Купи само за: 50.00 лв.
За Нас
Информационният портал myfamily.bg е създаден през 2018 година. Екипът ни се състои от професионални журналисти, които използват само достоверни източници и проверяват информацията, достигаща до аудиторията. Медийната платформа представя обективно актуалните новини от страната и света. Наша...
За нас
Последно качени обяви
Кикбокс Екипировка авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Екипировка кикбокс авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия