Д-р Кацаров: „НОЩ беше назначен да съобщава лошите новини, той вече не е необходим“

май 21, 2021
207

„Аз съм човек, който познава много добре здравната система, знам и силните и слабите страни. Повече знам слабите страни, затова казват че съм критик“. Това каза служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров пред bTV.

По повод работата на Националния оперативен щаб, той заяви, че такъв не съществува в момента, след като бе закрит в средата на април и не е необходимо да се възобновява неговата работа.

„НОЩ не е необходим за преодоляване на кризата. Той беше назначен да съобщава лошите новини, тези, които премиерът или здравният министър не искат да съобщят на хората“, смята д-р Кацаров.

Решенията, според закона винаги се вземат от здравния министър, а НОЩ беше предназначен да дава пресконференции, включително и среднощно. Хората вече са много по-информирани, категоричен бе служебният министър.

„Има достатъчно експерти и държавни органи, които да съветват. Това, което се опитвам и нямам проблем в момента е да работим в синхрон с институциите в здравеопазването“, увери той.

Д-р Кацаров обясни, че е направена корекция в заповедта за зелените коридори, тъй като се е получило грешно разбиране, че те се затварят от понеделник до четвъртък и освен възрастни хора над 60 години никой друг не може да се ваксинира. Забрана да се ваксинират хора под 60 години и в първоначалния текст не е имало. Може би заповедта не е била написана добре и това наложи тази корекция, коментира той. И добави, че с промените е заложено приоритетно да се ваксинират възрастните.

Много малък е процентът на ваксинирани в тази група, а 80% от починалите са над 60 години, не само в БГ, а в цял свят. Под 20% от хората в тази възратс са ваксинирани до момента. Всъщност процентът е около 16. Всички останали в атзи група са в риск. С втора доза са още по-малко – 5% от възрастните са имунизирани с две игли. Ние сме последни по ваксинирани хора в ЕС.

Относно колективния имунитет, д-р Кацаров заяви, че нямаме никакви достоверни данни, колко хора са се срещали с вируса в България. „Това, което се вижда от ковид портала са официално регистрирани тестове, колко точно са се срещали, ние не знаем. Затова съм възложил на моите експерти най-късно до средата на юни да се проведе широко мащабно епидемиологично проучване, което да ни ориентира, колко души са се срещали с вируса и като знаем броят на ваксинираните може да прогнозираме в какъв срок ще се постигне колективен имунитет“.

Проучването ще се проведе между 1 и 10 юни. То няма да обхване цялото население, а представителна извадка, от която ще може да се направи извод, какъв процент от населението се е  срещало с вируса.

 

Тагове:
д-р Стойчо Кацаров НОЩ Министерство на здравеопазването ваксини COVID-19

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
юни 11, 2021
Доц. Кунчев:„Очаква ни спокойно лято, притеснява ни какво ще се случи наесен“
Още
юни 09, 2021
Кацаров за Кантарджиев: „Няма нищо извънредно един служител да се пенсионира“
Още
юни 09, 2021
Кантарджиев: „Пенсионирането ми бе самоцел с лични мотиви“
Още
Излъчвайте на живо чрез Facebook Live в каналите на MyFamily.bg
Купи само за: 50.00 лв.
За Нас
Информационният портал myfamily.bg е създаден през 2018 година. Екипът ни се състои от професионални журналисти, които използват само достоверни източници и проверяват информацията, достигаща до аудиторията. Медийната платформа представя обективно актуалните новини от страната и света. Наша...
За нас
Последно качени обяви
Кикбокс Екипировка авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Екипировка кикбокс авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия