Бъбрек от евреин, убит при етническите сблъсъци в Израел, дава шанс за пълноценен живот на арабка

май 23, 2021
163

58-годишната Ранда Авайс има арабски произход  и е родена е в Стария град на Йерусалим.  9 години чака да се намери донор за трансплантация на бъбрек. През този дълъг период живота й се поддържа чрез диализа. И един ден чудото се случва. Казват й, че има донор. Поставят й упойка и правят операцията. Едва след нея тя разбира, че шанс за по – добър живот й е дал Игал Йешуа - евреин, загинал по време на сблъсъците между евреи и араби в израелския град Лод. "Бях трогната! По време на война евреин даде бъбрек на арабин!"
56-годишният Йешуа е нападнат и ранен фатално от група млади араби. Той се бори за живота си близо седмица. За мнозина експлозията на насилие между израелски араби и евреи, живеещи в смесени общности от години, е един от най-шокиращите резултати от конфликта между Израел и палестинските бойци. Премиерът Бенямин Нетаняху осъди атаките: „Нищо не оправдава линча на евреи от араби и на араби от евреи“.
Братът на Йешуа казва на погребението му, че покойният е "вярвал в съжителството между двата народа и е призовавал за мирно съжителство". А Ранда се пита :"Какво им е направил? Защо го убиха? Какво ще прави съпругата му и децата им?" Тя разказва, че е израснала в смесена арабско-еврейска общност в Йерусалим. "Нямаше расизъм. Нито от евреите, нито от арабите. Израснах с евреите. Децата ни израснаха с тях."
Хирург, извършил трансплантацията й - д-р Абед Халей - палестинец, роден в Йерусалим - казва, че той и колегите му третират всички еднакво. "Всеки е равен по отношение на медицинската помощ, която получава". Докторът е вдъхновен от семейството на Йешуа. "Обръщам се към тях и чувствам част от болката им. Благодаря за всичко, което са направили. Не може да се приеме за даденост, че човек решава да дари орган в тези времена".
Ранда също е разговаряла със семейството на Йешуа, но едно от първите й посещения, когато излезе от болницата, ще бъде при тях. Тя отправя и послание към евреите и арабите от региона: "Трябва да живеем заедно. Трябва да има мир, за да сме щастливи."

Източник: https://edition.cnn.com/

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
юли 21, 2021
В Барселона хората с увреждания могат да се наслаждават на плажа и морските вълни
Още
юни 17, 2021
Карабашлиев:„Черешата е детство, надявам се седмокласниците да останат с един по-добър вкус в устата“
Още
май 28, 2021
„Капачки за бъдеще“ с нова инициатива: Събират се средства за първата детска линейка
Още
Копирайтинг услуги - създаване на съдържание
Купи само за: 0.00 лв.
За Нас
Информационният портал myfamily.bg е създаден през 2018 година. Екипът ни се състои от професионални журналисти, които използват само достоверни източници и проверяват информацията, достигаща до аудиторията. Медийната платформа представя обективно актуалните новини от страната и света. Наша...
За нас
Последно качени обяви
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия