Абитуриентските балове – ексцентричност или кич

май 27, 2021
140

Снимка: Йордан Симеонов/24 часа

Надуване на клаксони, броене до 12, демонстрации на пищни тоалети и атрактивни превозни средства, придружени с ориенталска музика и танци. Тази картина изниква всяка година в края на месец май, когато започват абитуриентските балове. Пред погледа на близки, приятели и случаини минувачи зрелостниците се прощават с ученическия живот и дават началото на своята зрялост. За много хора цялата тази помпозност е проява на лош вкус и възпитание, за други суматохата около тържеството е нещо нормално и не би трябвало да се гледа с възмущение на поведението на абитуриентите.

Снимка: Йордан Симеонов/24часа

„Абитуриентският бал не е никакъв бал, ако няма експлозия от емоции, усмивки, екстравагантно облекло, от оригинални и забавни хрумвания. Кой дошъл с багер или с магарешка каручка. Основният въпрос тук е ексцентричност или кич“, така проф. Любомир Стойков коментира баловете в ефира на БНТ.

По думите му за ексценричност място определено има, но за кич не, защото цялата нелепост, кичозност, пошлост представлява кривото огледало на нашето общество. В него се отразяват много негативни тенденции, като опростачване, липса на вкус и култ към чалгата от пещерния й период.

„Заедно с това като добавим една нагласа, тренд, тенденция в цялото общество към арогантност, неспазване на поведенчески и морални норми на всякакви нива, какво да очакваме, че ще се получи в действителност. Трябва да има дрескод, фейсконтрол, правила, които да са наложени по места", допълни професорът от Софийския университет. Той изрази и задоволство, че вече силиконите като подаръци за баловете са изчезнали, и припомни, че трендът е бил актуален за 2017,2018 година.

Според него абитуриентския бал е специално събитие от висок ранг и, за да се запомни за цял живот не е важно само колата и тоалета, с които ще се отиде, а всичко останало – от поведение, до кетъринг и фотограф.

Поетесата Маргарита Петкова коментира, че я дразни повече поведението на родителите.

"Не мога да говоря с възмущение, нашите деца празнуват. Има задоволяване на всички капризи. Ние не можем да сложим до всеки абитуриент полицай, който да го пази. Този полицай също преди пет години е бил абитуриент. Родителите много грешат, когато правят всеки каприз на детето да е закон“, каза тя.

Нейният съвет към младите празнуващи бе да запомнят, че след бала каляската ще стане тиква, а лакейте ще се разбягат. „Съветвам и момичетата и момчетата да не разчитат, че ако си загубят обувката принцът или принцесата ще тръгне да ги търси, просто да се залавят за работа, защото животът е работа. Всеки бал свършва, ние не живеем непрекъснато в балната зала“.

Снимка: Булфото

Пожеланието на проф. Любимир Стойков към абитуриентите е да дават, повече отколкото получават и да не обръщат гръб на своята съдба, защото един ден и тя ще им обърне гръб, тъй като съдбата е взаимна.

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
юни 13, 2021
Космически турист плати 28 милиона долара за място в ракетата „Ню шепърд“, която ще излети на 20 юли
Още
юни 12, 2021
Американска двойка изисква от всичките си гости на сватбата да бъдат ваксинирани срещу COVID-19
Още
юни 12, 2021
Пуснаха Барби от рециклирана пластмаса, извадена от океаните
Още
Излъчвайте на живо чрез Facebook Live в каналите на MyFamily.bg
Купи само за: 50.00 лв.
За Нас
Информационният портал myfamily.bg е създаден през 2018 година. Екипът ни се състои от професионални журналисти, които използват само достоверни източници и проверяват информацията, достигаща до аудиторията. Медийната платформа представя обективно актуалните новини от страната и света. Наша...
За нас
Последно качени обяви
Кикбокс Екипировка авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Екипировка кикбокс авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия