Отпада носенето на маски за ваксинирани на редица обществени места

юни 10, 2021
137

Маските за имунизирани лица ще отпаднат на редица обществени места. Това съобщиха от здравното министерство на извънреден брифинг.

Облекчаването на мерките ще се случи с издаването на нова заповед в началото на следващата седмица от здравния министър. В нея ще се предвижда носенето на маски да отпадне само за лицата, които са имунизирани.

Oбмисляме падане на маските в зали за спорт, фитнеси, фризьорски салони, малки търговски обекти, трудови колективи с не повече от 5-7 човека, но само където всички хора са имунизирани", обяви заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов.

В малките търговски обекти и заведенията за хранене маски няма да носи имунизираният персонал, докато клиентите ще трябва да имат предпазно средство на лицето си.

Доказването на ваксинирането ще се извършва чрез сертификата, като са валидни и двата вида - издаваният досега и новият европейски вариант на документа, уточни Златанов. Носенето на маски ще остане задължително за големите търговски обекти, в административните сгради, тъй като контролът там ще бъде труден.

Предпазните маски ще останат задължителни за носене в градския транспорт, както и при невъзможност за спазване на дистанция на открито. Контролът ще се извършва от регионалните здравни инспекции, общински служители и полиция.

Ще се запази изискването за спазване на метър и половина дистанция, както и изискването за заемане на половината от капацитета на закрити зали.

С промените здравните власти искат да стимулират хората да си поставят ваксина срещу КОВИД-19 и изтъкват, че вероятността ваксинираните да предават заразата е много малка.

Облекчаването на мерките идва, заради спада на заболеваемостта и затоплянето на времето.

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
юни 13, 2021
Започват извънредни проверки в обектите за производство и продажба на сладолед
Още
юни 12, 2021
Саудитска арабия ще допусне само 60 хиляди ваксинирани поклонници за Хадж в Мека
Още
юни 11, 2021
До дни Гърция ще започне да приема туристи и с бърз тест за коронавирус
Още
Излъчвайте на живо чрез Facebook Live в каналите на MyFamily.bg
Купи само за: 50.00 лв.
За Нас
Информационният портал myfamily.bg е създаден през 2018 година. Екипът ни се състои от професионални журналисти, които използват само достоверни източници и проверяват информацията, достигаща до аудиторията. Медийната платформа представя обективно актуалните новини от страната и света. Наша...
За нас
Последно качени обяви
Кикбокс Екипировка авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Екипировка кикбокс авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия