Доц. Кунчев:„Очаква ни спокойно лято, притеснява ни какво ще се случи наесен“

юни 11, 2021
380

Кадър: БНТ

Много се надяваме вирусът да се самоограничава. В момента сме свидетели на един естествен процес на епидемичната вълна, която след бързия растеж има и бърз спад. Това е характерно и за други респираторни вируси. Големият въпросът е колко време ще продължи този спад. Това коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНТ.

„Аз съм оптимист по отношение на лятото. Следващите два-три месеца ситуацията ще бъде добра, осен ако не възникне някой нов вариант или щам, но това през лятото е малко вероятно. Притеснява ни, какво ще се случи с вируса наесен“, каза той и добави че в момента най-разпространеният щам е индийският.

Ситуацията в Европа засега е чудесна, но не може да се каже същото за Азия. В Индия са регистрирани 100 хиляди случаи само за ден.

Той увери, че индийският щам не е установен в страната и ни очаква по-спокойно лято.

"Нещата не са приключили. Тезата как някой плаши е неприемлива. Вирусът върна развитието на света 10 години назад. Учените са категорични, че ще възникват още такива вируси. В момента ситуацията в страната е под контрол, пътят към нормалния живот е имунизацията. Основната причина за високата смъртност е ситуацията с нашата нация", заяви доц. Ангел Кунчев.

По думите му отпадането на маските на закрито няма да важи там, където има струпване на хора, няма да важи за всички обществени места, защото няма как да се упражнява контрол. Носенето на маските на закрито, според доц. Ангел Кунчев, може да отпадне например за фризьорските салони.

„Заповедта не е излязла, продължават споровете кое и как да бъде. При ниските стойности на заболяването смятаме, че е приемлив рискът хора, които са имунизирани в малки колективи, например във фитнеси, да не носят маски. За градския транспорт и големите обекти няма да отпадне“, заяви доц. Кунчев.

Според него ваксинирането върви добре, правят се между 20 и 25 хиляди имунизации дневно, което обаче не е достатъчно като темп, за да сме спокойни наесен.

"Подготвени означава 70-75%. Ако искате можем да направим експеримент някой от вашия екип да тръгне с мен, ако до 15 минути не получи имунизация, си хвърлям оставката. Където искате, "зелени коридори", общопрактикуващи лекари, РЗИ, парк, няма друга страна в Европа, която да го осигурява толкова достъпно. Ако работим с този темп, излишък на ваксини ще има, но все още не се унищожават остатъци", добави доц. Ангел Кунчев.

Той коментира казуса с освобождаването на проф. Кантарджиев така:

"Има правна, юридическа страна, но от човешка гледна точка му благодаря, година и половина той не знаеше какво е работно време, ситуацията е неприятна", каза още доц. Ангел Кунчев.

 

Тагове:
Ангел Кунчев COVID-19 коронавирус

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
юни 11, 2021
Доц. Кунчев:„Очаква ни спокойно лято, притеснява ни какво ще се случи наесен“
Още
юни 09, 2021
Кацаров за Кантарджиев: „Няма нищо извънредно един служител да се пенсионира“
Още
юни 09, 2021
Кантарджиев: „Пенсионирането ми бе самоцел с лични мотиви“
Още
Излъчвайте на живо чрез Facebook Live в каналите на MyFamily.bg
Купи само за: 50.00 лв.
За Нас
Информационният портал myfamily.bg е създаден през 2018 година. Екипът ни се състои от професионални журналисти, които използват само достоверни източници и проверяват информацията, достигаща до аудиторията. Медийната платформа представя обективно актуалните новини от страната и света. Наша...
За нас
Последно качени обяви
Кикбокс Екипировка авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Екипировка кикбокс авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия