Как да предпазим дома си от кражба, докато сме на почивка?

юни 12, 2021
128

Лятото е сезонът за почивки. Всички пътуваме през летните месеци и оставяме домовете си без надзор. Така те често стават примамка за крадците.

Всичко зависи от това, каква информация имат лицата, които извършват престъплението за жилището, заяви инспектор Росен Белишки от отдел „Криминална полиция“ в ефира на NOVA.

Той се опита да очертае, какъв е профилът на жилищата, които най-често стават обект на кражба и даде съвет, как да се предпазим от обир, докато ни няма през лятото.

„Много зависи каква информация имат лицата, които извършват престъплението. Те могат да се насочат към жилища, за които имат данни, че се съхраняват сериозни парични суми. Могат и на случаен принцип да изберат леснодостъпно жилище”, посочи инспекторът.

Когато става въпрос за кражби в светлата част на денонощието, крадците използват този период, когато хората са на работа, най-вече сутрин. Другият вариант е вечерта, обикновено в петък или в събота вечер, когато хората пътуват, поясни още специалистът.

По думите му случаите, при които обирът се извършва докато собствениците са в дома, не са чак толкова много.

Той обърна внимание на навика много хора да спят на отворени прозорци през летните месеци и предупреди, че това е предпоставка да се случат престъпления.

Крадците са заинтересовани да имат инфомация за местата, където се съхраняват по-големи парични суми и накити. Те по всякакъв начин се опитват да придобиват такава информация, чрез познати, приятели, но се и опитват сами да проучват, гледат и наблюдават.

Реално крадците се интересуват от ценностите, които се съхраняват в даденото жилище, кога хората не са там и как се защитава това жилище, дали е оборудвано с видеонаблюдение, СОТ и т.н, обясни инспектор Белишки и предупреди, че всеки един човек, който има достъп до дома ни би могъл да предаде някаква информация за престъпниците.

„Ако може, нека не казваме кога не сме вкъщи и какво се съхранява в дома ни. Доколкото е възможно не бива да съобщаваме начините за охрана на жилищата си”, призова Белишки.

Според него физическата сигурност на дома се неглижира от гражданите до голяма степен. Целогодишно в жилището може да проникне някой, а когато това е на случаен принци, без предварителна информация, крадците избират места с лесен достъп. Това може да бъде слаба врата, която лесно се разбива, заключващ механизъм с лесно отключване и ако това е съчетано с липсата на хора наоколо т.е. празни апартаменти, обирджийте ще се възпозлват лесно от това.

Дограмата също е уязвима точка, затова райберите за дограма биха биили ефективно решение, посъветва инспекторът.

Тагове:
кражба обир жилище инспектор Росе Белишки

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
авг 02, 2021
Лени Кравиц към Джейсън Момоа: Честит рожден ден! Горд съм, че мога да те нарека свой брат
Още
юли 21, 2021
Не изключвайте напълно джънкфуд от менюто си, приемайте в умерени количества
Още
юли 16, 2021
Антонио Бандерас ще си партнира с Харисън Форд в „Индиана Джоунс 5“
Още
Излъчвайте на живо чрез Facebook Live в каналите на MyFamily.bg
Купи само за: 50.00 лв.
За Нас
Информационният портал myfamily.bg е създаден през 2018 година. Екипът ни се състои от професионални журналисти, които използват само достоверни източници и проверяват информацията, достигаща до аудиторията. Медийната платформа представя обективно актуалните новини от страната и света. Наша...
За нас
Последно качени обяви
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия