Как да реагираме, ако детето ни попадне на Момо или други страхотии в интернет

фев 28, 2019
1941

Истина или лъжа, заплахата  Момо разбуни духовете в световен мащаб. Куклата с изпъкнали очи заля социалните мрежи с твърдения, че кара децата да се самонараняват и даже да отнемат живота си. Тя напомни на родителите тревогата, породена от играта Син кит. И логичният въпрос, който изниква тук, е по какъв начин да реагират родителите, когато децата им попаднат  на опасно съдържание в мрежата.

Най – важното, според психолога, Стоян Георгиев е да се валидират преживяванията на детето като се осведомите за чувствата, които изпитва в момента и му потвърдите, че ги разбирате, да се свържете с преживяванията му. Добре е родителят да запази самообладание и да реагира като възрастен - без да изразява шока, които е изпитал от видяното. Изрази от сорта на „Няма нищо страшно!“ или „Стегни се, ти си голям!“ не са най – подходящите думи в подобна ситуация, обяснява специалистът.

Трябва да имаме предвид, че биохимията в мозъка на детето се променя както при реално съществуваща заплаха. Освобождават се невротрансмитери, които пречат на детето да контролира емоциите си. Най – добре за него ще е да почувства вашата любов и подкрепа в този момент.

След това може да пристъпите към обяснения относно начина, по които се създават подобен род игри и клипове. Има обаче и деца, за които е трудно да преработват стреса. При тях могат да се появят страхове, агресивно поведение или поведенчески проблеми, дори да се стигне до самонараняване и развиване на фобии.  Затова, ако забележите промяна в поведението на детето си след подобен сблъсък,  е добре да се обърнете към специалист, който да му помогне да преодолее травмата.

Много важна, според Стоян Георгиев, е и превенцията – родителите трябва да имат, до колкото е възможно, контрол и наблюдение върху съдържанието, ставащо достояние на децата им.

Тагове:
страх Момо реакция родители

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
юни 06, 2019
Учени: „Бебетата спят по-добре през нощта, ако ги оставим да поплачат“
Още
май 31, 2019
Първокласници дариха събираните от тях средства за лечението на малката Калина
Още
май 31, 2019
Създателят на X-Factor Саймън Коуел смята средното образование за безсмислено, иска сина му да напусне училище на 10 години
Още
Detoxme - натурален продукт за прочистване и отслабване
Купи само за: 17.90 лв.
Повече за Нас
MyFamily.bg е едно уютно виртуално местенце, създадено от приятели. С надеждата и вие да станете наши приятели - да намирате тук съветите, които са ви нужни, нещата, които да ви вдъхновяват. Искаме да споделяме с вас за пътуванията си - както за тези до различни кътчета на света, така и за...
За нас
Последно качени обяви
Шал Trussardi авг 03, 2019
Цена: 20 лв.
Дизайнерска блуза авг 02, 2019
Цена: 20 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия