Карабашлиев:„Черешата е детство, надявам се седмокласниците да останат с един по-добър вкус в устата“

юни 17, 2021
473

На националното външно оценяване (НВО) по български език и литература седмокласниците писаха преразказ по творбата на Захари Карабашлиев „Череши“. За първи път се случва съвременен автор да стане част от НВО.

Самият Карабашлиев разказа пред bTV че е приел новината с леко смущение, но и с радост, докато е бил на огромна опашка от автомобили и тирове на българо-гръцката граница.

„Имах няколко часа да преосмисля новината“, сподели той и разясни как разказът „Череши“ е влязъл в програмата за 7 клас.

В края на миналата година от просветното министерство се обръщат към Карабашлиев с молба да участва със свое произведение, но той отказва, защото подобен преразказ е свързан с класици и техни творби.

„След това поканата бе подновена и аз бях убеден да участвам, за да бъда полезен в образованието. Това е разказ, който е по-близо до съвременността, до съвременните проблеми и теми. Един доста прост мотив за връщането отново. Разказът е за млад мъж, който е живял дълго в чужбина и се връща у дома, за да продаде наследствени имоти, но се случва нещо, което ще го накара да остане. От многото разкази, които имам този резонира добре с младите хора“, коментира Карабашлиев.

Той подчерта, че за него черешата е детство и се надява тези седмокласници да останат с един по-добър вкус в устата.

Посланието, което авторът на „Череши“ отправи към седмокласниците бе да се опитат от всеки разказ да извлекат есенцията и да потърсят това, което ще им помогне да продължат напред.

„Животът е поредица от изпити, не се поддавайте на трудностите, нито на внушенията си. Бъдете уверени, че въпреки трудностите вкусът на черешата от вашето детство винаги ще е там и мислено се връщайте , за да си похапнете“, пожела Карабашлиев.

 

Тагове:
Захари Карабашлиев Национално външно оценяване преразказ седмокласници "Череши"

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
юли 21, 2021
В Барселона хората с увреждания могат да се наслаждават на плажа и морските вълни
Още
юни 17, 2021
Карабашлиев:„Черешата е детство, надявам се седмокласниците да останат с един по-добър вкус в устата“
Още
май 28, 2021
„Капачки за бъдеще“ с нова инициатива: Събират се средства за първата детска линейка
Още
Копирайтинг услуги - създаване на съдържание
Купи само за: 0.00 лв.
За Нас
Информационният портал myfamily.bg е създаден през 2018 година. Екипът ни се състои от професионални журналисти, които използват само достоверни източници и проверяват информацията, достигаща до аудиторията. Медийната платформа представя обективно актуалните новини от страната и света. Наша...
За нас
Последно качени обяви
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия