Ваксините срещу COVID-19 не влияят на фертилитета

юни 20, 2021
473

Производителите на четирите разрешени за употреба у нас ваксини срещу коронавирусната инфекция са извършили проучвания при лабораторни животни, при които не се установяват свързани с ваксината нежелани ефекти върху фертилитета на животните от мъжки и женски пол, бременността, ембриофеталното развитие и развитието на тяхното поколение след раждането. Проучванията продължават, информират от министерството на здравеопазването.

Според Световната здравна организация жените, на които предстои раждане, са с по-висок риск от тежко протичане на коронавирусната инфекция.

Центърът за контрол на заболяванията и превенцията на САЩ посочва, че при бременните жени с доказана коронавирусна инфекция рискът от преждевременно раждане е значително по-висок отколкото при жените, които не боледуват от COVID-19.

Науката вече е категорична, че жените, които планират бременност, могат да се имунизират срещу COVID-19 спокойно, без да имат никакви опасения, а вече имунизираните нямат основания да отлагат опитите си за забременяване. Същото важи и за жените, правещи инвитро процедури (производителите на ваксини постоянно анализират данните от ваксинирани жени, които впоследствие са забременели и родили).

Важно е бременните жени и тези, които планират да заченат да знаят, че ваксините нямат общо с човешката ДНК. Ваксините не влизат в ядрото на клетката, където се съхранява човешката ДНК! Това означава, че ваксината по никакъв начин не влияе и не взаимодейства с яйцеклетките и сперматозоидите.

Ваксините не съдържат жив коронавирус – т.е. не могат да заразят бременната жена или плода.

UNICEF посочва, че няма нито една причина след ваксинация да се избягва забременяване.

При бременните жени, които се разболеят от COVID-19, има по-голяма вероятност от поява на усложнения (напр. да бъдат приети в интензивно отделение, да имат нужда от апарат, който да им помага за дишането и т.н.) в сравнение с жените в репродуктивна възраст, които не са бременни. COVID-19 по време на бременност се свързва и с повишен риск от преждевременно раждане и необходимост от интензивни грижи в неонатална възраст. Бременните жени, които са по-възрастни (≥35 години), или имат висок индекс на телесна маса (≥30), или съпътстващо заболяване като диабет или хипертония, са изложени на особен риск от сериозно протичане на COVID-19.

Ваксините нямат отрицателен ефект и не могат да навредят на детето в утробата на майката, посочват още от здравното министерство.

СЗО препоръчва ваксинирането на бременни жени, когато ползите надвишават потенциалните рискове (напр. при бременни жени с висок риск от излагане на COVID-19 или с придружаващи заболявания, които ги поставят във високорискова група за тежко протичане на COVID-19). В САЩ, Обединеното кралство и други страни с високи доходи голям брой бременни жени са избрали да бъдат ваксинирани. При проследяване на безопасността не са открити проблеми, свързани с бременността.

В САЩ над 123 000 бременни жени са били имунизирани срещу инфекцията с ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna, като не са установени проблеми по отношение на безопасността на тези продукти.

 

Тагове:
ваксини фертилитет COVID-19 бременност

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
яну 13, 2022
Край на една от най – романтичните истории: Джейсън Момоа и Лиса Боне се развеждат
Още
яну 02, 2022
Най-възрастната жена в света навърши 119 години
Още
яну 02, 2022
Проф. Байкова обяснява как да се храним здравословно, но евтино и с мярка
Още
Копирайтинг услуги - създаване на съдържание
Купи само за: 0.00 лв.
За Нас
Информационният портал myfamily.bg е създаден през 2018 година. Екипът ни се състои от професионални журналисти, които използват само достоверни източници и проверяват информацията, достигаща до аудиторията. Медийната платформа представя обективно актуалните новини от страната и света. Наша...
За нас
Последно качени обяви
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия