Дубай – но не за кифли!

мар 16, 2019
2554

Дълго време се колебаех дали да избера пътуване до Дубай за един дълъг уикенд през февруари. Никога не е бил мечтана от мен дестинация, но тъй като полетът е само един, не чак толкова дълъг и в емирството е топличко по това време на годината, аз реших да заминем. Бях гледала много снимки и видео материали, разкриващи буйния прогрес на Дубай. И наистина видях едно архитектурно чудо, изникнало сред пустинята, скъпи автомобили, движещи се по 7 – лентови пътища, градини, пеещи фонтани, забавления. Успях обаче да видя и „робите“, построили всичко това – строежи, на които работници от Индия, Бангладеш, Пакистан, Филипините и други бедни страни не спират да работят до полунощ, олющени сгради и хора, хранещи се на тротоара. 

Трудно е де се пише за място, чийто лица са толкова различни – огромно богатство срещу отчайваща бедност, силна религиозност срещу огромен брой момичета за забавление, т.е. луксозни проститутки, скрити зад фереджета жени и предизвикателно облечени в тигрови десени момичета със силиконови гърди и колагенови устни в мола.

Тъй като съм положително настроен човек, ще започна разказа си с нещо красиво - Miracle garden – първото място, което посетих и което ми остави най – приятни впечатления. Dubai Miracle Garden е най-голямата цветна градина в света и наистина е чудо, тъй като пустинята с изключително сухият си климат и градината са двете взаимно изключващи се неща в природата.

Простира се на седемдесет и два хиляди квадратни метра, изпълнени с цветните полета, флорални скулптури и тематични зони. Не е лесно да се обходят, но има много комфортни люлки, хамаци и пейки, на които да си починеш, както и места, на които да се освежиш и нахраниш.


Многообразието от багри и цветя е огромно - над 120 вида, като най – многобройни са петуниите.


В непосредствена близост се намира и Паркът на пеперудите, който е много приятно място за разходка, снимки и близки срещи с чудесата и красотата на природата.


Интересен е и районът около Dubai mall. Търговският център е вторият по големина в света. В него има над 1200 магазина – повечето от тях предлагат европейски и американски марки от среден и висок клас, но на доста по – високи цени от тези в Европа. Затова бях доста учудена, че Дубай е сочен като рай за шопинг маниаците.

Освен местните, тук пазаруваха и някакви силно тунинговани кифли от различни точки на света. Погледнах на мола и преминаващите през него колички за голф, по – скоро като на туристическа атракция.


Гледката на пеещите пред него фонтани обаче беше величествена. Обикалях района цяла вечер, за чуя повечето от мелодиите, сменящи се на всеки половин час и съпътстващи незабравимия танц на водните струи.

И лазерното шоу на Бурж Халифа също е запомнящо се.

По време на обиколките, в непосредствена близост до най – високата сграда в света – Бурж Халифа, попаднах на строеж. Беше почти полунощ, но там продължаваше да кипи усиления труд емигрантите, които няма да срещнеш в мола или в скъпите ресторанти.

Видех ги и в бедняшкия квартал около Пазара на подправките и Пазара за злато. Тези невидими строители на оазиса в пустинята, наречен Дубай, бутаха или пренасяха тежки товари, хранеха се на земята и бяха поразяващо задружни. Навсякъде ги виждах на групички, насядали много близо един до друг, сякаш в опита си да оцелеят във враждебната среда.

Заведенията и жилищните сгради в този район са съвсем различни – запуснати и мрачни. За окаяния им живот в Емирството допринася системата на „спонсорството“, характерна за държавите в Персийския залив. Тя обвързва всеки чуждестранен наемен работник с работодателя, неговият "спонсор", който решава кога работника може да напусне страната, да си открие банкова сметка или да изкара шофьорски курсове. Страните от Залива трудно ще реформират или премахнат системата , защото местните жители в тях отдавна са малцинство. В ОАЕ са едва 15 % от населението. Така те продължават "да държат юздите" в собствената им страна.
Не обикаляхме дълго из Пазара на падправките и Златния сук. Продавачите бяха прекалено агресивни и нападателни при предлагането на стоката си. Постоянно закичваха съпруга ми с разни шалове и тикаха подправки и бонбони в лицето му, а той си мълчеше. Наложи се, като истинска жена от Балканите, да го спасявам ????
Не отидох на сафари в пустинята. Просто идеята за едночасово раздрусване и спускане под огромни наклони не ме грабна. Взехме си кола под наем и отидохме до едно много красиво място, недалеч от началото й – езерото Al Quadra. Беше пусто, пълно с птици и красиво.


Пътувайки до езерото в пустинята, успяхме да разгледаме и много жилищни квартали с ниски двуетажни къщи, красиви огради, палми и цветя.


Разходихме се и по Марината.

Останах впечатлена, но не и влюбена в Дубай. Явно не съм истинска кифла…

 

 

Тагове:
Дубай кифли оазис прогрес

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
юли 31, 2019
Македонците, които пеят на български
Още
юли 18, 2019
14 песни ще влязат в битката на деветото издание на Международния фестивал за поп и рок музика СОФИЯ 2019
Още
юли 17, 2019
Непознатата Германия – градчета като от приказките
Още
Detoxme - натурален продукт за прочистване и отслабване
Купи само за: 17.90 лв.
Повече за Нас
MyFamily.bg е едно уютно виртуално местенце, създадено от приятели. С надеждата и вие да станете наши приятели - да намирате тук съветите, които са ви нужни, нещата, които да ви вдъхновяват. Искаме да споделяме с вас за пътуванията си - както за тези до различни кътчета на света, така и за...
За нас
Последно качени обяви
Шал Trussardi авг 03, 2019
Цена: 20 лв.
Дизайнерска блуза авг 02, 2019
Цена: 20 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия