Децата, които не знаят, какво е търговски център, но могат да идентифицират всеки военен самолет

юли 15, 2021
398

Снимка: SYRIAN EDUCATION PROGRAMME

Изминаха 10 години от началото на гражданската война в Сирия, която отне живота на стотици хиляди и разсели милиони сирийски граждани. Изтеклото десетилетие не бе достатъчно да сложи край на конфликта и страната продължава да е все още във война.

Според, намиращата се в Лондон сирийска обсерватория за правата на човека загиналите до декември 2020 г. са над 593 000 души, а по данни на „Червения кръст“ близо 80% от населението на страната е под прага на бедност.

Над 11 милиона сирийски граждани спешно се нуждаят от помощ, половината от които са деца. Освен най-необходимите продукти като храна, вода, медицински изделия, одеяла и дрехи, децата се нуждаят и от някаква форма на образование.

С тази задача се е захванало правителството на Великобритания, което отделя между 0,5-0,7 % от националния си доход, за да развие програма за образование в конфликтните зони по света. Програмата има за цел да задържи децата в училища, да се плаща на учителите и да се обърне по-специално внимание на психологическите проблеми на децата, насадени от продължителните войни и насилие.

В Сирия има деца, които са прекарали целия си живот във военно време и се страхуват от нападение.

„Онзи ден говорихме за термина„ търговски център“ и децата не знаеха какво означава това, но същите тези деца могат да идентифицират всеки тип военен самолет от звука, който издава“, каза преподавател в Сирия, ръководител на проект за образование и работещ с ученици, израснали с войната.

„Това не е начина, по който трябва да се отглеждат и растат деца“, каза лидерът на сирийския проект пред Би Би Си, оставайки анонимен от съображения за сигурност.

Децата във военните зони на Сирия смятат образованието за прозорец към света и имат големи очаквания от учителите, допълни той.

Въпреки че училищата са изправени пред нападения и бомбардировки, както и пред пандемията от Ковид-19, учениците в този регион все още учат и полагат изпити.

Това дава на децата „надежда и умения, защита, увереност и самочувствие“, каза Хелън Грант, специален пратеник на британския премиер за образованието на момичетата.

„Когато стигнат до училище, децата често са били травмирани от атентатите“, сподели Грант. Незавивисмо, че училището се намира в една палатка, то се превръща в „спасителен пояс“, където децата могат да се сприятеляват и да възстановят самочувствието си.

Поддържането на училищата отворени е шанс да се прекъснат „циклите на бедност“ за семействата, смята г-жа Грант, която предупреди, че момичетата са особено уязвими от липсата на училище в такива конфликтни зони.

По думите й училищата предоставят на децата много надежда и чувство за оптимизъм и бъдеще.

Обединеното кралство ще финансира 15,8 милиона британски лири в намирането на ефективни начини за поддържане на образованието на местата с продължителни военни конфликти, политическо насилие и природни бедствия. Освен Сирия, това ще подпомогне образованието в Северна Нигерия, Йордания, Мианмар, Южен Судан и Ливан.

Снимка: SYRIAN EDUCATION PROGRAMME

Източник: BBC

Тагове:
образование Сирия военни зони Великобритания

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
сеп 23, 2021
Над 6000 заразените деца за първите 10 дни от началото на учебната година в Гърция
Още
сеп 21, 2021
Проф. Денков: Има плавно нарастване на случаите на COVID – 19 в училищата
Още
сеп 21, 2021
Приоритетите на МОН: присъственото обучение и предотвратяване на отпадането от училище
Още
Излъчвайте на живо чрез Facebook Live в каналите на MyFamily.bg
Купи само за: 50.00 лв.
За Нас
Информационният портал myfamily.bg е създаден през 2018 година. Екипът ни се състои от професионални журналисти, които използват само достоверни източници и проверяват информацията, достигаща до аудиторията. Медийната платформа представя обективно актуалните новини от страната и света. Наша...
За нас
Последно качени обяви
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия