Не изключвайте напълно джънкфуд от менюто си, приемайте в умерени количества

юли 21, 2021
493

Джънкфуд (JunkFood) от английски език буквално означава боклук. Това е нездравословна храна, която е богата на калории, но бедна на нутриенти – витамини и минерали. Може да ни навреди и ако се прекалява с нея със сигурност натрупваме наднормено тегло.

В днешно време основен проблем на хората е затлъстяването, затова всички храни , особено с много калории и с малко нутриенти се считат за джънкфуд. Това каза за радио София Костадин Зашев, треньор и консултант по хранене, предаде БНР.

По думите му тази храна често е наричана празни калории, защото дава само енергия, без да дава нутриенти.

Според него джънкфуд е храна, която не трябва да бъде изключвана напълно от диетата ни, а да се приема в ограничени количества. Истинската вреда на джънкфуд е, че измества от чинията истински здравословната и разнообразна храна.

Пълната забрана на вредните храни може да доведе до силен копнеж по тях и дори до хранително разстройство, затова те не бива да отсъстват напълно от менюто ни, смята Зашев.

Истинско пристрастяване към храна не съществува, така както го изкарват, на ниво мозък. Ние изпитваме силно емоционално удоволствие, затова се храним, допълни той.

Проблемът на джънкфуд е, че е изключително вкусна храна. Основното, което определя вкусовите качества в едно ястие, е количеството на мазнини, захар и сол. Обикновено преработената храна има от трите по много. Това е проблематичната комбинация, която ни кара да ядем повече от тази храна, обясни консултантът по хранене.

Идеята не е напълно да се спрем от него, защото ние имаме нужда да изпитваме удоволствие от храната и ако се опитаме напълно да го изключим, това ще доведе до силен копнеж или до хранително разстройство. Идеята, което е и трудното тази храна да е в контролирани количества. Винаги, когато искаме нещо сладко може да се възполваме от по-нискокалиричните варианти, за да не окаже влияние на теглото ни.

Ако до 20% от общите калории се доставят от такъв тип храна, не би трябвало да има проблеми, смята още Зашев.

Тагове:
junkfood джънкфуд здравословно хранене диета вредни храни Костадин Зашев

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
апр 11, 2022
Защо COVID-19 може да доведе до безплодие при мъжете
Още
дек 26, 2021
Празнуваме Деня на бащата
Още
ное 09, 2021
Важната роля на бащата в грижата за децата и все по-консервативните нагласи в обществото
Още
КОПИРАЙТИНГ УСЛУГИ
Купи само за: 150.00 лв.
За Нас
Информационният портал myfamily.bg е създаден през 2018 година. Екипът ни се състои от професионални журналисти, които използват само достоверни източници и проверяват информацията, достигаща до аудиторията. Медийната платформа представя обективно актуалните новини от страната и света. Наша...
За нас
Последно качени обяви
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия