Проф. Кантарджиев: "От Делта варианта няма минаване между капките"

авг 18, 2021
938

„Трябва да кажем на българите, че от Делта варианта няма минаване между капките. При Уханския вариант, ако живееш с някой, който е болен, шансът да се заразиш беше 40%, при Британския този шанс стана 70%, а при Делта варианта няма начин да не се разболееш, ако не си ваксиниран“. Това заяви епидемиологът и консултант към Столична община проф. Тодор Кантарджиев в ефира на bTV.

Лечението на болестта при новия вариант е същото, но симптомите са по-различни. „Сега загубата на вкус и обоняние не е водещ симптом, индикатор са продължителната хрема и болките в гърлото, обясни проф. Кантарджиев.

Той допълни, че Делта вариантът засяга по-млади хора, повече тийнеджъри, за разлика от уханския и британския вариант при които младежи почти не боледуваха, а младите го изкарваха безсимптомно. В тази връзка посъветва, който иска да ваксинира децата си, още повече че предстои началото на учебната година.

Според професора, работещите в системата на образованието никога не са прекалявали и винаги са взимали навременни мерки. „Важно е мерките да са навременни, а не крути“, категоричен бе той.

По думите му новата вълна вече е започнала, а днес имаме най-големия брой новозаразени от началото на лятото. „Очакваме този брой да се увеличи, дай боже да е плавно и хората да правят най-важно, а най-важното е да се вакиснират сега, докато случаите на COVID-19 все още са по-малко“, коментира проф. Тодор Кантарджиев и допълни, че през последните дни има слабо увеличение на броя на желаещите да се ваксинират.

На територията на Столична община вече тече подготовка на софийските болници, за да успеят да посрещнат новата вълна."

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
окт 11, 2021
Няма толкова заразени учители, учениците са повече
Още
окт 11, 2021
Д-р Николова: "Системата се задъхва, болниците са препълнени"
Още
окт 07, 2021
Чака ни сериозна и тежка зима. Покупателната способност на хората ще пада
Още
Копирайтинг услуги - създаване на съдържание
Купи само за: 0.00 лв.
За Нас
Информационният портал myfamily.bg е създаден през 2018 година. Екипът ни се състои от професионални журналисти, които използват само достоверни източници и проверяват информацията, достигаща до аудиторията. Медийната платформа представя обективно актуалните новини от страната и света. Наша...
За нас
Последно качени обяви
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия