Доц. Кунчев: „Каквото си надробим, това ще сърбаме“

авг 26, 2021
331

Снимка: БГНЕС

При достигане на средно ниво над 300 заразени на 100 000 в градовете ще се наложат мерки за цялата страна, като веднага трябва да бъдат отпуснати помощи за бизнесите. Не може безкрайно да работим само на база регионални мерки". Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в студиото на „Здравей, България" по NOVA.

По думите му обществото има две оръжия срещу COVID-19 – едното е ваксинация, другото са мерки. Ако не можем да достигнем желаното ваксинационно покритие, остава всеки да пази собственото си здраве.

Според него обществото не е готово да приеме реалността. „Каквото си надробим, това ще сърбаме", уточни Ангел Кунчев.

По отношение на наближаването на учебната година, здравният инспектор обяви, че едва около 20-30 % от учителите в България са ваксинирани и допълни, че това е крайно недостатъчно. Той даде пример с Ню Йорк, където учениците ще започнат учебната година нормално, защото 100% от учителите са имунизирани. „Еми да постигнем, такова нещо и тогава ще видим резултата, а иначе прехвърлянето на вина с нищо няма да ни помогне“, коментира той.

Според доц. Кунчев има два проблема. „Казваме, че трябва да се ваксинираме. И обществото започва да говори как сме медицински фашисти, ваксините са страшни и няма да се ваксинират. Добре, тогава казваме на хората да спазват мерките. И те заявяват, че това е дискриминация. Съответно резултатът е ясен”, каза още той.

Главният държавен инспектор коментира каква е ефективността на ваксините.
„Първо, за да сме напълно наясно - няма в медицината 100% ефективен препарат, още по-малко при ваксините. Ваксината срещу грип е ефективна в някои години между 60-70%. При COVID ваксината ефективността стига до 92%", каза още доцентът. И допълни, че за изтеклата седмица 93.8 % от всичките нови случаи са неимунизирани. Сред починалите 131 души, само 4 са с имунизационно покритие, някои от тях с пълно, други с непълно. „При всички случаи, когато говорим за тежко протичане при имунизирани, то е при хора, които са с много тежко заболяване и висока възраст. При тях всяка инфекция може да доведе до тежки последици“, обясни той.

„Тази теза как плашим хората е абсолютно безоснователна. Няма да се повтори ситуацията, при която дишаме аерозоли от гръмнала атомна станция, а властите си мълчат, за да не плашат хората. Ако на някого му трябва подобен здравен инспектор, нека си го назначи. Властта има право да ме смени. Докато съм на този пост, ще казвам нещата такива, каквито са”, категоричен е Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор заяви, че шест от последните взрива в Бургаска област са в социални домове. „Докога ще търпим персоналът, който има възгледи срещу ваксините, прочетени в интернет, да заразява хората?", попита той.

Според него във ваучерите за храна срещу ваксина няма нищо лошо. „Приветствам идеята на съответната верига. Ще направим такава кампания в пет големи града. Няма нищо лошо да има минимална мотивация. Подобни практики има по целия свят", допълни той.

Кунчев направи прогноза за това каква четвърта COVID вълна ни очаква.
"Мисля, че поне засега данните са, че наистина вълната ще е малко по-лека, но по-скоро откъм тежест на протичане. Откъм бройка на заразените обаче няма да е толкова лека, защото Делта вариантът се предава лесно. Пикът ще достигнем още в края на август", заключи доцентът.

 

Тагове:
Ангел Кунчев COVID-19 мерки ваксини

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
окт 11, 2021
Няма толкова заразени учители, учениците са повече
Още
окт 11, 2021
Д-р Николова: "Системата се задъхва, болниците са препълнени"
Още
окт 07, 2021
Чака ни сериозна и тежка зима. Покупателната способност на хората ще пада
Още
Копирайтинг услуги - създаване на съдържание
Купи само за: 0.00 лв.
За Нас
Информационният портал myfamily.bg е създаден през 2018 година. Екипът ни се състои от професионални журналисти, които използват само достоверни източници и проверяват информацията, достигаща до аудиторията. Медийната платформа представя обективно актуалните новини от страната и света. Наша...
За нас
Последно качени обяви
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия