Проф. Денков: Ако ситуацията е такава, каквато е днес, тържества за първия учебен ден ще има навсякъде

сеп 04, 2021
364

Ако ситуацията е такава, каквато е днес, тържества за първия учебен ден ще има навсякъде. Това заяви министърът на образованието Николай Денков в ефира на NOVA телевизия. „Мен не ме притеснява откриването на учебната година. Това се прави в дворовете, на открито и може да се осигури дистанция и различни часови пояси, така че да не се засичат различните випуски. Проблемът е как ще се развият нещата след това – когато децата влязат в клас“
Това, което допълнително правим, е информационна система, която позволява на всяка едно ниво – включително общинско и училищно, да знаем каква е ситуацията – колко са заразени и колко са ваксинирани сред учителите и учениците, обясни министърът. „Така ще бъдем много по – гъвкави при вземането на решения. Но при достигане на 10% заразени, училището ще бъде затваряно“.
Все още обсъждаме със здравните експерти къде да са границите при носенето на маски, поясни проф. Денков. „Имаме консенсус, че можем да освободим малко мерките за млаките деца. За момента сме стигнали до становището, че децата до 4 – ти клас ще носят маски само в междучасията. В класните им стаи ще се проветрява на 15 минути, когато позволяват условията“.
При влошаване на ситуацията има много възможности за гъвкава организация в училищата, обясни министърът. „Има директори, които могат да решат, ако има възможност, обучението да бъде на 2 смени - сутрин и следобед, като 50% от децата да са вкъщи. Има директори, които казаха, че са готови и на хибридна форма – 50% - в клас, 50% – вкъщи и да се сменят през седмица. Директорите ще имат свобода да решават. Това, което сме поставил като условие, е при електронно обучение, ако не е всичко затворено, да има не повече от 50% от децата в училище”.

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
окт 15, 2021
Предложение: Езиковите и образователни центрове да не затварят, а да работят при по – строги мерки
Още
окт 15, 2021
Кунчев предлага нови противоепидемични мерки в училищата
Още
окт 14, 2021
Математик: "Заразяването на деца с COVID-19 сега е много по-голямо от предишните вълни"
Още
Копирайтинг услуги - създаване на съдържание
Купи само за: 0.00 лв.
За Нас
Информационният портал myfamily.bg е създаден през 2018 година. Екипът ни се състои от професионални журналисти, които използват само достоверни източници и проверяват информацията, достигаща до аудиторията. Медийната платформа представя обективно актуалните новини от страната и света. Наша...
За нас
Последно качени обяви
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия