Проф. Денков: Родителите могат да заявят до 30 дена обучение от вкъщи

сеп 09, 2021
185

Родителите без проблем могат да заявят до 30 дена обучение от вкъщи за своето дете. Това каза образователният министър Николай Денков пред БНТ. Разрешение се получава от директора."Ако говорим за период над 30 дни, има по-специален режим. Трябва разрешение от началника на регионалното управление по образование и то с уверение, че ученикът е мотивиран, учи се добре, с други думи, може да го направи, но няма да изпадне от системата, а ще използва дистанционното обучение максимално ефективно", уточни Денков. 
Преминаването към онлайн или ротационно обучение може да се случи когато има висок процент заразени деца - до 10% с установен ковид, поясни министърът. "Вторият случай е свързан с първия - когато има твърде много заразени учители, така че да не може да се осъществи присъствено обучение. Другият случай е когато здравното министерство излезе със изрична разпоредба, че училищата трябва да бъдат затворени, или съответно трябва да се мине на ротация".
Децата от първи до четвърти клас няма да носят маски в клас, но трябва да са с тях в коридорите, защото се срещат с други деца от други паралелки, поясни плоф. Денков. "Когато учителят е на разстояние от учениците, може да говори без маска, защото трябва да преподава, но ако се приближава до учениците, с цел намаляване на риска, трябва да си сложи маската", уточни министър Денков. "Има огромна разлика дали сте в затворено помещение, или на открито. Основният начин на заразяване е чрез т.нар. аерозоли, които изсъхват много бързо на открито и се разнасят от вятъра. В затворените помещения те се натрупват. Затова имаме и препоръка да се проветрява редовно"

Въпреки че област Търговище вече е в тъмно червената зона, учебните занятия там ще започнат присъствено, обяви Николай Денков. "Ще започнем присъствено и ще следим много внимателно какво се случва в училищата. Първо дали имаме високи нива на заразяване - ако те са ниски, ще продължат присъствено. Ако се окаже, че голяма част от учениците са заразени, ще трябва да преминат към електронно обучение. Ние ще имаме предварителна информация, но така или иначе 15 септември е денят, в който ще се види кой е в клас, кой е здрав, каква е информацията от родителите за заразени деца. Тогава ще видим каква е пълната картина в клас"

 

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
сеп 23, 2021
Над 6000 заразените деца за първите 10 дни от началото на учебната година в Гърция
Още
сеп 21, 2021
Проф. Денков: Има плавно нарастване на случаите на COVID – 19 в училищата
Още
сеп 21, 2021
Приоритетите на МОН: присъственото обучение и предотвратяване на отпадането от училище
Още
Излъчвайте на живо чрез Facebook Live в каналите на MyFamily.bg
Купи само за: 50.00 лв.
За Нас
Информационният портал myfamily.bg е създаден през 2018 година. Екипът ни се състои от професионални журналисти, които използват само достоверни източници и проверяват информацията, достигаща до аудиторията. Медийната платформа представя обективно актуалните новини от страната и света. Наша...
За нас
Последно качени обяви
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия