Денков: „Не се справихме с ваксинирането на учители“

сеп 14, 2021
139

Снимка: БГНЕС

Малко над 30% от учителите са ваксинирани и малко над 20% са преболедували COVID-19". Това каза министърът на образованието Николай Денков в предаването "Тази сутрин" по бТВ. По думите му при учениците този процент е още по-нисък – едва около 2% са ваксинираните.

"Не се справихме с ваксинирането на учители, защото има недоверие в обществото. Това е очевидно за всеки. Направихме кампания, аз самият винаги призовавам всички да се ваксинират, но за съжаление има хора, които говорят други неща", каза Денков по повод ваксинационната кампания в образованието.

За децата той коментира, че родителите трябва да ги убедят да се ваксинират, защото това е за тяхно добро.

Министърът одобрява напълно изискванията на Медицинския университет в Пловдив студентите да са ваксинирани, за да могат да присъстват на практическите часове.

„Основната грижа на медицинските университети е да осигурят здравето и безопасността на техните пациенти. Отделно, не може да бъдеш лекар, ако не вярват на медицинската наука“, смята Денков.

Той коментира началото на учебната година и припомни, че всички ученици ще започнат присъствено, но трябва да спазват противоепидемичните мерки. Към дистанционно обучение ще се преминава, в случаите, ако министерството на здравеопазването издаде централна заповед за това. Тогава няма как МОН да не се съобрази, поясни просветният министър. Ако обаче няма такава заповед, тогава всяко едно учебно заведение и област преценяват сами.

Относно скрийнинга на учениците за COVID-19, образователният министър поясни, че не МОН, а РЗИ предоставя тестовете. Има три вида, но трябва 90% от родителите да са съгласни децата им да бъдат тествани. Ако това се случи, те ще бъдат тествани всяка седмица.

В момента тече и кампания за скийнинг на учителите преди старта на учебната година. "До момента 20 хиляди учители са заявили, че искат да се тестват. До края на седмицата ще има ясна картина за цялата страна", каза още Денков. 

Според последните разчети на МОН около 20 хиляди деца няма да започнат учебната година. "Дистанционното обучение е катастрофално за тези, които не са мотивирани", смята образователният министър. 

Тагове:
Николай Денков МОН

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
сеп 23, 2021
Проф. Христова: „Един учител може да зарази цялата класна стая“
Още
сеп 14, 2021
Денков: „Не се справихме с ваксинирането на учители“
Още
сеп 13, 2021
Кунчев предлага задължителна ваксинация за работещите в определени сфери
Още
Излъчвайте на живо чрез Facebook Live в каналите на MyFamily.bg
Купи само за: 50.00 лв.
За Нас
Информационният портал myfamily.bg е създаден през 2018 година. Екипът ни се състои от професионални журналисти, които използват само достоверни източници и проверяват информацията, достигаща до аудиторията. Медийната платформа представя обективно актуалните новини от страната и света. Наша...
За нас
Последно качени обяви
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия