Ваксините срещу COVID-19 и репродуктивната система

сеп 16, 2021
350

Ваксините срещу COVID-19 не могат да предизвикат стерилитет. Факт е обаче, че бременните жени са в по-висок риск от тежко протичане на респираторни заболявания, в това число и на коронавирусната инфекция, съобщават от министерството на здравеопазването.

Във Великобритания е проведено изследване върху 3371 неваксинирани бременни жени, приети в болница със симптоматичен COVID-19. Резултатите показват, че 24% от приетите в болница по време на първата вълна имат умерено или тежко заболяване, в сравнение с 36% от тези, заразени с Алфа варианта и 45% при Делта варианта.

В публикувана на 20.08.2021 г. информация Кралският колеж по акушерство и гинекология в Обединеното кралство препоръчва прилагането на ваксина срещу SARS-CoV-2 по време на бременност.

Центърът за контрол на заболяванията в САЩ (CDC) препоръчва ваксиниране на хора на и над 12 години, включително бременни и кърмещи жени, на жени, които се опитват да забременеят, и такива, на които им предстои.

Проучване, проведено в Университета в Маями, САЩ, чиито резултати бяха публикувани в „JAMA“ на 14.06.2021 г., оценява параметрите на сперматозоидите при здрави мъже на възраст от 18 до 50 години преди и след поставянето на РНК ваксина, като неблагоприятно влияние върху тях не е намерено.

COVID-19 носи риск за мъжките репродуктивни способности, информират от медицински комплекс д-р Щерев.

Ново проучване посочва, че 25% от мъжете, преболедували COVID-19, са със занижени параметри на семенната течност (Oligozoospermia, Cryptozoospermia или Azoospermia). Недостатък на изследването е, че в него са включени мъже без подобни изследвания преди да се заразят с вируса. Данните са обобщени от екипа на андрологичния и семинологичния екип на Медицински комплекс "Д-р Щерев".

Аналогично на други вирусни инфекции, SARS-CoV-2 вирусът би могъл да окаже въздействие върху репродукцията при мъжа. Високата температура и вторични инфекции също биха могли да доведат до занижени параметри на еякулата. Отклонения от нормалното състояние може да се отчетат както по време на самото боледуване, така и в периода след възстановяване. Лечението на заболели чрез глюкокортикоиди, интерферони и антибиотични препарати, доказано повлиява негативно процеса на образуване на сперматозоиди – сперматогенеза.

Установено е, че SARS-CoV вирусите имат въздействие върху хормоналната секреция. Промяната в нивата на тестостерон, LH, както и адреналин повлияват не само процеса на сперматогенеза, но засягат и потентността при мъжа. Отчита се и негативна зависимост между тежестта с която протича заболяването и отклоненията на хормоналните нива от нормалните им стойности.

Във връзка с разработените ваксини срещу COVID-19 възниква и необходимостта за сериозното и задълбочено обследване на техния ефект. От една страна ползите им в борбата за овладяване на заразата, а от друга - тяхната безопасност и възможните нежелани реакции.

Анализираните към момента научни данни показват, че прилагането на mRNA ваксини, не оказва негативно влияние върху параметрите на семенната течност спрямо проведените преди ваксинация изследвания при мъжете.

В световен мащаб, специалистите в областта на човешката репродукция, се обединяват около тезата, че боледуването и лечението на COVID-19 при мъже, би могло да има значително по-сериозно въздействие върху способността им за възпроизводство, отколкото ваксинацията.

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
окт 15, 2021
Излиза първото помагало за новата матура по БЕЛ през 2022 г.
Още
окт 14, 2021
Индонезия отвори главните си туристически острови за чужденци от 19 държави
Още
окт 14, 2021
Кацаров: „Утре няма да влезе в сила нищо, но може да обявим допълнителни мерки“
Още
Копирайтинг услуги - създаване на съдържание
Купи само за: 0.00 лв.
За Нас
Информационният портал myfamily.bg е създаден през 2018 година. Екипът ни се състои от професионални журналисти, които използват само достоверни източници и проверяват информацията, достигаща до аудиторията. Медийната платформа представя обективно актуалните новини от страната и света. Наша...
За нас
Последно качени обяви
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия