Цагарада - под сянката на най –стария чинар в Европа

сеп 29, 2021
656

На 600 км от София, в гръцкия регион Тесалия, се намира планината Пелион (Пилио) – място, на което да се отдадете на романтика, спокойствие и съзерцание на неповторимата природа. Според митологията, тук се е намирал „курорта на олимпийските богове“ В снагата на планината са се сгушили 24 селца, които се оглеждат и във водите на морето, обгръщащо Пилио. Едно от най – интересните е Цагарада.


Чинарите доминират върху площадите на селата в Пелион. Под тези вековни дървета протича голяма част от социалния живот. Провеждат се сватби, пиршества и панаири Тукашният е най-старият в Европа, на повече от 1000 години, с обиколка от 16 метра.

Под един от грамадните му клони е подложена масивна колона за опора. Древното дърво пази сянка на целия площад и на църквата „Света Параскева“. Тя е единственият православен храм, който не гледа на изток. Със специално разрешение от Патриаршията, входа й е изграден от южната страна, за да бъде предпазен старият чинар. Заради корените му, плочките на площада се пренареждат на всеки 15 години. Огромните си размери и възраст, чинарите дължат на изключителния микроклимат на Пелион

В Цагарада и околностите й има много исторически неокласически имения (архонтико) и красиви старинни църкви и параклиси. Селото има цели 4 площада – всички с хубави ресторанти и кафенета. Те са свързани помежду си чрез добре поддържани каменни пътеки (кalderimi).
Цагара е добра отправна точка за разходка в гората. Тук има и пътеки, водещи до живописни диви плажове.

Цагарада е истински рай, където тялото и душата ви ще се отпуснат и заредят с нова енергия.

 

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
сеп 15, 2022
Звезди, музика, награди и каузи на Фестивала за поп и рок музика - София 2022
Още
сеп 02, 2022
На 15 септември София ще бъде музика
Още
авг 31, 2022
Пет български града се потапят в японската култура
Още
КОПИРАЙТИНГ УСЛУГИ
Купи само за: 150.00 лв.
За Нас
Информационният портал myfamily.bg е създаден през 2018 година. Екипът ни се състои от професионални журналисти, които използват само достоверни източници и проверяват информацията, достигаща до аудиторията. Медийната платформа представя обективно актуалните новини от страната и света. Наша...
За нас
Последно качени обяви
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия