Фалшивата ваксинация – проблем, от който няма да избягаме

сеп 30, 2021
531

Снимка: VectorStock

Сигурно често си задавате въпроса „Защо да се ваксинирам срещу COVID-19, след като и ваксинираните се заразяват и умират?“ или се страхувате от ваксините и си казвате „Няма да се ваксинирам, защото след време ще умра, я от рак, я от автоимунно заболяване или няма да мога да имам деца“. До болка позната тема, която вече спада към категорията на клишетата. Само че тези клишета могат да ни струват много скъпо.

Ако следите официалната статистика в Eдинния информационен портал, може би ще вземете страната на хората, които говорят против ваксините. Данните в него показват, че за денонощието от 2142 потвърдени случаи на коронавирус, 288 са били ваксинирани. Това са 13.45 на сто от заразените. Битката срещу COVID-19 през последните 24 часа са загубили 9 ваксинирани, което 10.34% от починалите за деня. Само че, не неефективността на ваксините е причина за високия процент заразени и починали, а фалшивата ваксинация, масово разпространена в България.

Освен, че почти всеки от нас има познат, който си е купил ваксинационен сертификат за завършен процес, без изобщо да е ваксиниран, все повече медици алармират за заболели и починали с купени сертификати и предупреждават, че това е проблем, който няма да ни се размине.

Вирусологът проф. Радка Аргирова заяви пред БНТ, че фалшивата ваксинация в България изкривява световната статистика, болните със сертификат са малко, а повечето от починалите не са ваксинирани наистина.

"Моите наблюдения са, че има изключително много хора, които изобщо не са се ваксинирали, и че има хора, които са успели по някакъв начин да си набавят документ. Не е ясно обаче как се установява това - дали даден пациент е сред малкото хора, които не развиват силен имунен отговор, или са се сдобили със сертификат по "другия начин".

Проф. Аргирова отчете, че от 40 души, преминали през спешното отделение на "Токуда" в последните дни с оплаквания от COVID-19, един-единствен е ваксиниран. Става дума за възрастна жена, която имала само леки симптоми и е пратена за домашно лечение и карантина.

На същото мнение е и д-р Аспарух Илиев, завеждащ лаборатория по инфекции към университета в Берн. Той коментира в ефира на NOVA, че броят на заразените ваксинирани в България е много по-висок, отколкото в другите страни, което автоматично подсказва, че при нас има нещо нередно. „За съжаление, имаме немалък процент на хора, които са с купени сертификати“, каза той.

Имам между 10 и 50 съобщения на хора, които казват, че личният им лекар продава сертификати. Това е проблем, от който ние няма да избягаме и трябва да го погледнем с абсолютната му сериозност. Фалшиви сертификати се продават и ние няма защо да го отричаме”, добави той.

Световната здравна организация отчете вчера (29 септември) трайна тенденция за спад в броя на новите случаи и починали от COVID-19, но това не важи за България. Данните на СЗО показат, че в седмицата между 20 и 26 септември новозаразените и починалите в светвоен мащаб са намалели с 10%. И докато светът отчита спадове, у нас сме на прага на нов пик.  И по двата показателя кривата се движи нагоре. Новозаразените за седмицата 20-26 септември в страната са 11 232, а починалите 501. Вече трети пореден ден броят на инфектираните е над 2000 души, а на починалите около 100. Има и много голям процент скрити болни, които не са регистрирани по официалните канали. Като се прибави и техният брой към статистиката, данните ще са значително по-високи. Това означава, че се намираме в началото на нова вълна и най-вероятно пак ще има локдауни и по-строги ограничения.

Всичко това, обаче  можеше да се избегне, ако повечето от нас се бяха ваксинирали, защото вирусът спира да мутира при по-голям дял ваксинирани. По информация на министерство на здравеопазването, колкото повече хора са ваксинирани, толкова повече намалява смъртността.  

Държавите с високо ваксинационно покритие, обхващащо около 70-80% от населението вече отменят повечето ковид ограничения. В Швеция отпадат мерките за броя на публиката на стадиони и концерти, както и за гостите на сватби и частни събития, пише БТА. В Австрия, канцлерът Себастиан Курц обяви пред всекидневника „Кронен Цайтунг“, че пандемията за ваксинираните приключи и те вече могат да живеят нормален живот.

За съжаление в България упорито отказваме да се върнем към нормалността с поведението си. Повече ни е страх от ваксината, която засега е единственото средство, с което медицината разполага, от колкото от смъртоносния вирус, който не само убива хора, но и отключва тежки заболявания, за които въобще не сме подозирали и остават за цял живот. 

Тагове:
фалшива ваксинация купени сертификати

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
окт 11, 2021
Няма толкова заразени учители, учениците са повече
Още
окт 11, 2021
Д-р Николова: "Системата се задъхва, болниците са препълнени"
Още
окт 07, 2021
Чака ни сериозна и тежка зима. Покупателната способност на хората ще пада
Още
Копирайтинг услуги - създаване на съдържание
Купи само за: 0.00 лв.
За Нас
Информационният портал myfamily.bg е създаден през 2018 година. Екипът ни се състои от професионални журналисти, които използват само достоверни източници и проверяват информацията, достигаща до аудиторията. Медийната платформа представя обективно актуалните новини от страната и света. Наша...
За нас
Последно качени обяви
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия