БГ лекар с изобретение за точността на диагностиката и стадия при рак на гърдата

окт 13, 2021
74

Българският лекар Йордан Спирдонов изобрети приставка за подобряване точността при диагностика и определянето на стадия при рак на млечните жлези.

"При вече диагноситицан от нас карцином, използваме ядрено-магнитния резонанс като златен стандарт. Възниква сериозен проблем, когато не можем да го проведем. Тогава правим скенер. Стадирането се прави по сканиране на пациента по гръб. Сканирайки пациента по гръб, макар и малък карцином, много често имитира, че е залепнал за гръдната страна. При дамите настъпва деформация на млечните жлези. И така не можем да разберем къде се намира карциномът", обясни д-р Спирдонов в сутрешния блок на телевизия Bulgaria ON AIR..

Подложката за скенер, въведена от специалиста по образна диагностика, влиза в употреба по следния начин - пациентът ляга върху подложката, гърдите увисват по естествен начин и структурите са в съвсем реална позиция.
"Много е просто, но много приложимо и ефективно. Нито дозата е по-висока, нито цената на изследването. Улеснява екзактно стадиране", посочи д-р Спирдонов.

Той подчерта, че ракът на гърдата е на първо място, а по последни данни всяка осма жена в Европа развива карцином на гърдата. Броят на карциномите на гърдата расте, българката е номер едно в негативна световна класация. Препоръките са след 25-ата година да се прави ежемесечен преглед след цикъл.
"Ехографията е златен стандарт, който се прави от 40-ата година. Това е по международни препоръки", каза още д-р Спирдонов и добави, че облъчването при мамографията е много слабо.

Тагове:
рак на гърдата диагностика изобретение Йордан Спирдонов

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
окт 13, 2021
БГ лекар с изобретение за точността на диагностиката и стадия при рак на гърдата
Още
окт 10, 2021
Чрез новите си песни Адел обяснява на сина си причината за развода с баща му
Още
сеп 28, 2021
Мария Игнатова се омъжи
Още
Копирайтинг услуги - създаване на съдържание
Купи само за: 0.00 лв.
За Нас
Информационният портал myfamily.bg е създаден през 2018 година. Екипът ни се състои от професионални журналисти, които използват само достоверни източници и проверяват информацията, достигаща до аудиторията. Медийната платформа представя обективно актуалните новини от страната и света. Наша...
За нас
Последно качени обяви
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия