БГ лекар с изобретение за точността на диагностиката и стадия при рак на гърдата

окт 13, 2021
260

Българският лекар Йордан Спирдонов изобрети приставка за подобряване точността при диагностика и определянето на стадия при рак на млечните жлези.

"При вече диагноситицан от нас карцином, използваме ядрено-магнитния резонанс като златен стандарт. Възниква сериозен проблем, когато не можем да го проведем. Тогава правим скенер. Стадирането се прави по сканиране на пациента по гръб. Сканирайки пациента по гръб, макар и малък карцином, много често имитира, че е залепнал за гръдната страна. При дамите настъпва деформация на млечните жлези. И така не можем да разберем къде се намира карциномът", обясни д-р Спирдонов в сутрешния блок на телевизия Bulgaria ON AIR..

Подложката за скенер, въведена от специалиста по образна диагностика, влиза в употреба по следния начин - пациентът ляга върху подложката, гърдите увисват по естествен начин и структурите са в съвсем реална позиция.
"Много е просто, но много приложимо и ефективно. Нито дозата е по-висока, нито цената на изследването. Улеснява екзактно стадиране", посочи д-р Спирдонов.

Той подчерта, че ракът на гърдата е на първо място, а по последни данни всяка осма жена в Европа развива карцином на гърдата. Броят на карциномите на гърдата расте, българката е номер едно в негативна световна класация. Препоръките са след 25-ата година да се прави ежемесечен преглед след цикъл.
"Ехографията е златен стандарт, който се прави от 40-ата година. Това е по международни препоръки", каза още д-р Спирдонов и добави, че облъчването при мамографията е много слабо.

Тагове:
рак на гърдата диагностика изобретение Йордан Спирдонов

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
май 03, 2022
Нови цени на клиничните пътеки за раждане
Още
апр 13, 2022
Тазовото дъно – основата на женското здраве. Как да го поддържаме с гимнастика?
Още
апр 12, 2022
Бритни Спиърс чака трето дете
Още
КОПИРАЙТИНГ УСЛУГИ
Купи само за: 150.00 лв.
За Нас
Информационният портал myfamily.bg е създаден през 2018 година. Екипът ни се състои от професионални журналисти, които използват само достоверни източници и проверяват информацията, достигаща до аудиторията. Медийната платформа представя обективно актуалните новини от страната и света. Наша...
За нас
Последно качени обяви
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия