Денков: Половината учители могат веднага да получат зелен сертификат, не виждам  защо биха били против него

окт 27, 2021
1920

Министърът на здравеопазването проф. Николай Денков заявява пред вестник "24 часа", че има съмнения относно данните, изнесени от учителския синдикат „Подкрепа“. Те сочат, че 86 % от учителите са против зеления сертификат, а 35 % са готови да напуснат, ако той бъде въведен. „Не съм убеден, че тези числа са представителни. Според официалните данни на Министерството на здравеопазването над 37 % от учителите вече са ваксинирани, а повече от 10 % са преболедували. Т.е. половината преподаватели в страната веднага могат да получат зелен сертификат и не виждам защо биха били против него“, заявява Денков.

При сегашните високи стойности на заболеваемост зеленият сертификат и редовното тестване са единственият начин да ес учи присъствено, без риск за здравето и живота, смята министърът. „Ако искаме децата да са в клас, учителите трябва да изберат един от трите варианта – ваксина, документ за преболедуване или тест два пъти в седмицата. Тази система е  успешно въведена в цяла Европа“, обяснява той.

Засега няма да бъдат тествани всички ученици, а само тези в общините с обща заболяемост над 750 на 100 хиляди души, съобщи министърът. "Пак там ще се изисква и зелен сертификат или тестване за учителите в начален етап. При наличие на достатъчно тестове поетапно ще включим и по - големите ученици заедно с техните преподаватели при същите условия. Децата с документ за преболедуване или ваксинация няма да бъдат тествани"

Източник: https://www.24chasa.bg/

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
яну 08, 2022
Диян Стаматов: Готвят се за затварят училищата от 20 - и януари
Още
яну 04, 2022
Юлиян Петров: "Тестовете за учениците не хващат заразата“
Още
дек 29, 2021
Стаматов: "2021 година е точка на замръзване в цялостното развитие на образованието"
Още
Копирайтинг услуги - създаване на съдържание
Купи само за: 0.00 лв.
За Нас
Информационният портал myfamily.bg е създаден през 2018 година. Екипът ни се състои от професионални журналисти, които използват само достоверни източници и проверяват информацията, достигаща до аудиторията. Медийната платформа представя обективно актуалните новини от страната и света. Наша...
За нас
Последно качени обяви
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия