Сватбеният агент, който сбъдва мечти

мар 31, 2019
1494

Сватбата е едно от най-вълнуващите събития в живота на човека. Вълненията и приготовленията около този най-важен ден започват месеци по-рано. 

Представата за идеалната сватба е в главите на повечето булки още от ранна детска възраст, но често като стигнат до реализацията й нещата не са съвсем същите, каквито са си ги представяли. Това се дължи на ред причини. На първо място бюджетът, който почти никога не стига, за да се получи точно така, както сме го искали. Следват трудностите около намирането на подходящото място, тоалети, фирми за организиране на тържества, декорации, кетъринг и т.н. Цялостната организация и изготвяне на подходяща концепция за сватбата е голямо предизвикателство за младоженците и техните близки. 

Изпипването на всички детайли и подробности около щастливото изживяване съвсем спокойно могат да бъдат поверени в ръцете на професионалист, който не само ще спести време и нерви, но ще направи така, че всяка булка и младоженец да се насладят на сватбата на мечтите си без да се нарушават ограниченията в бюджета. 

Myfamily се срещна точно с такъв човек - сватбеният агент Мартина Славова. И като казваме сватбен агент имаме предвид истински сватбен агент - обучен, лицензиран, сертифициран и осъществил десетки сватбени събития.  А, какво всъщност прави сватбеният агент и как може да ви е от полза, вижте в интервюто ни с Мартина. 

1. Здравей, Мартина! От колко време си сватбен агент и какво те подтикна да започнеш да се занимаваш с тази професия?

Сватбен агент съм от 4-ри години. Първият сватбен сезон на „Хармони“ беше, през 2015 г. С риск да бъда леко тривиална ще кажа, че да бъда сватбен агент, беше една от моите мечти. Винаги съм харесвала булките и сватбите. Още от малко дете, тичах след колите, които минаваха покрай нас, с натиснати клаксони, с надеждата да видя булката, отпред. Тогава разбира се, нямах идея – Що е то, сватбен агент. Влечението ми, към тази професия се появи вече доста по-осъзнато след като изгледах един филм, от далечната 2001 г., в който главната героиня беше сватбен агент. Влюбих се в нея и във всичко, което прави. Никога не съм мислила, че някой ден наистина ще стана сватбен агент…. По-скоро беше от онези прекрасни и романтични мечти, които си седят в главата ти, но не ти се вярва, че могат да се превърнат в реалност. Разбира се, кръговрата на живота постепенно ме завъртя, завърших средното си образование, после и висшето, започнах работа като PR и така, докато не дойде моментът на моята сватба. Всичко организирах и координирах сама ,което сега отчитам, като грешка, защото не успях да се насладя на деня си, но това е друга тема. След като сватбеният ми ден мина, почувствах една празнота и разбрах, че тя се дължи на факта, че ежедневието ми вече не е заето с организация на сватба. Тогава реших, че може би е настъпил момент, в който далечната мечта, може и да се превърне, в реалност. След известно време, съпругът ми започна да се занимава със сватбена фотография и решихме, че по-подходящ момент от това, аз да стана сватбен агент, няма. Записах и завърших курс за Сватбени агенти и така започна реализацията, на нещо което не предполагах, че ще се превърне в реалност. Началото беше трудно, но с подкрепата на съпруга ми и на цялото ми семейство, създадох и разработих сватбената си агенция. Осъществих поредната своя мечта и доказах пред себе си, че Да, мечтите се сбъдват.

2. Колко сватби имаш зад гърба си?

Имам около 50 осъществени сватбени събития.

3. Може ли да се каже, че професията вече се разви и в България, защото до преди няколко години чувахме за нея само от американските издания и филми?

Все повече хора започнаха да се информират, какво представлява професията Сватбен агент, но отговорността да я разберат и тя да се развива все повече в България, е именно на хората, които се занимават с нея. За съжаление обаче, не винаги до младоженците достига вярната информация, защото голям процент от тях, все още бъркат услугата сватбен агент, с агенция за декорация на сватби. Двете неща са коренно различни. Да, декорацията е част от работата на сватбената агенция, както са част и много други дейности, но сватбеният агент, като професионалист, който ще организира цялото събитие от А до Я и ще го координира, е съвсем отделна услуга. Така че една от крачките за развитието на тази професия в България е, знанието на фирмите, които я предлагат, какво всъщност представлява тя. За да предложиш услугата си качествено, трябва напълно да си запознат с нея, за да може тя да стане ясна на клиента и да се наложи, като такава. Темата е много дълга и обширна и няма как да се разгърне тук. Съвсем скоро ще публикувам в блога на сайта си – „Що е то сватбен агент“ – и ще се радвам, хората да успеят да си отговорят на този въпрос.

4. За миналата година статистиката отчете ръст на браковете. Какви са твоите наблюдения?

Определено считам, че миналата година имаше ръст на браковете. Аз, като сравнително нова в бранша, нямам голяма база за сравнение, но за мен, миналогодишния сезон беше най-силния до сега. Това се наблюдаваше и при отделните префесионалисти, които наемам за сватбите си, както и от записаните часове в ритуалните домове.

5. Модните течения и новите световни трендове отразяват ли се върху изготвянето на концепция за сватбата? И ако да, как?

С всяка изминала година в интернет има все повече информация и хиляди, дори милиони снимки от сватбени събития. Това неимоверно се отразява върху изготвянето на концепция, която е повлияна, както от нашите идеи, така и от желанията на клиентите. Лично аз и моят екип, следим постоянно новите световни трендове и се опитваме да ги следваме и да предлагаме тези, които считаме, че са изпълними и най-вече достъпни за нашия пазар. Защото има сватбени събития, които са с огромни бюджети и на изключително високо ниво, но за съжаление при нас, такива събития все още не се организират или ако ги има, те са единици.

6. Какво ще бъде актуално и модерно за предстоящия сватбен сезон?

Този сезон, все по-актуални стават сватбите в Бохо стил, в които има включени всякакъв вид пампас треви и папрати. Геометричните фигури също набират все по-голяма популярност и неизменно ще присъстват в голяма част от декорациите, през тази година. Разбира се, многото цветя винаги са актуални, като тази година аранжировките с тях ще са по-ефирни, с повече въздух и повече зеленина. Кръглите арки, символизиращи безкрайност, също остават на мода и за този сватбен сезон. Но най-голямата мода при една сватба е, тя да има личен стил, тема и усещане. Няма да сгрешите, ако заложите именно на тази тенденция.

7. От къде черпиш вдъхновение за идеите си?

Ако говорим за идеи относно изграждане на концепция и сватбен декор, като част от моята работа, аз прекарвам часове пред компютъра, разглеждайки сватбени снимки, трейлъри, предавания, от всякакви държави, в различни стилове и като се вдъхновя достатъчно, идеите ми започват да идват сами, като съвкупност от това, което ме е впечатлило най-много. Пиша ги, рисувам ги и се старая да ги подредя, по някакъв начин първо, в главата си и после на листите. След многото идеи, които съм събрала, идва и втората част от вдъхновението – моите клиенти. На първата ни среща се опознаваме и си говорим какво предлагаме ние, какво желаят те и ако взаимно си допаднем, започваме да работим заедно. От там нататък следват още много срещи и разговори, които за мен са много важни, защото само чрез тях, аз мога до добия представа за хората, доверили ми този важен ден и да го организирам в синхрон със самите тях. Не на последно място са и желанията им и техните идеи, за това, как си представят сватбения ден. В тази връзка, скоро ми се обадиха едни прекрасни младоженци, чиято сватба беше през изминалия сватбен сезон. Тъй като бяха получили сватбения си филм и снимки и отново се бяха пренесли в този прекрасен ден, се обаждаха да благодарят за пореден път, а булката ми каза следното: „Не знам как го направи, но още на първата среща, ти влезна в главите ни, с няколко думи разбра, какво искаме и без повече излишни въпроси, направи сватбата ни точно такава, каквато сме си я представяли винаги!“. Ето тук вече идва и най-важният елемент, от който черпя вдъхновението си, за това да бъда сватбен агент - благодарността на младоженците! Благодарност изразена в думи, в усмивки, в прегръдки, дори понякога в сълзи. Щастието им, което виждам в деня на сватбата, милите жестове, които взаимно си правим и приятелството, което създаваме. Тези чувства са неописуеми и определено са нещото, което ме вдъхновява и кара да продължавам напред и нагоре.

8. Имаш ли любима тема за сватба?

Имам много любими, не мога да избера една. В момента, в който мине някоя сватба си казвам, ето тази стана страхотна и много красива, любима ми е вече! После обаче идва следваща, за която си казвам същото и май любимите, станаха повечко. Не знам коя от всички да кажа.

9. Сблъсквала ли си се с кич и как да се предпазим от него?

Кой ли не е? В днешно време има толкова много кич, навсякъде, така че няма как да го няма и в сватбите. Тук много важно е, какво е кича според различните хора и техните разбирания, и виждания. Защото това което е кичозно за едни, за други не е или пък обратно. Очаква се, при нас да идват клиенти, които имат нашето виждане за дадена декорация, дали тя е кичозна или не, защото са имали възможност да разгледат достатъчно снимки от това, което правим. Ако все пак дойдат младоженци, чиито представи за кич се разминават с моите, аз обяснявам, какво мога да направя и как да го направя, за да стане по-стилно и изискано. В случай, че не се разберем и вижданията ни не се препокриват, просто не сме един за друг и те трябва да намерят агенция, с която разбиранията им за кичозно/некичозно, да са еднакви.

10. Колко средства минимум са ни необходими, за да направим сватбеното си тържество хубаво?

 Много често, клиентите ми задават, точно този въпрос. Отговорът ми винаги е – Зависи какво вие си представяте под хубаво сватбено тържество. Другият отговор е – Зависи, какво вие разбирате под минимални средства. Представите на хората за красиво са толкова различни, че няма как всичко да бъде поставено под общ знаменател. Както е и със средствата. За някои, минимумът и възможно най-ниската граница на бюджета е максимума за други. Наистина всичко е прекалено индивидуално. Най-лесният начин, е следният. Хората са определили някакъв бюджет, който могат да отделят, казват ни го и ние от там насетне им показваме, какво ще получат за него. Така, имайки начална база, за всички е много по-лесно да определим концепция и да разработим даден сватбен декор. Другият често задаван въпрос е – Колко ще струва украсата на сватбата? На този въпрос, няма конкретен отговор и няма как да има. Бях писала тема по този въпрос, в който направих следното сравнение. Това е все едно да отидеш в един огромен магазин за мебели и да попиташ – Колко ще ми струва да си обзаведа къщата? Няма служител, който да ви отговори веднага, нали така! Първо ще се поинтересува колко е голяма къщата ви, колко стаи ще обзавеждате, какви са тези стаи (спални, кухня, всекидневна…), в какъв стил ще бъдат и т.н. Същото е и при сватбите. Така че в случая, няма как да дам минимума на средствата, необходими за хубаво сватбено тържество. Както всеки един човек е индивидуален, такава трябва да е и неговата сватба, за това ние не работим с готови оферти а правим индивидуални, съобразени с бюджета и изискванията на клиентите.

11. Колко по-рано трябва да започнем да организираме събитието ?

Времевата рамка зависи от естеството на самата сватба -колко ще бъда голяма, през кой сезон ще бъде събитието, в какъв ден от седмицата и т.н. Примерно, ако сватбата ще е през някоя от съботите на летните месеци, то тогава колкото по-рано започнем подготовката, толкова по-добре. В такива случаи, локацията и екипа трябва да бъдат ангажирани поне година по-рано, защото добрите места и професионалисти, са със запълнен за месеци напред, график. Ако сватбата обаче е през седмицата, можем да изчакаме малко повече, преди да вземем окончателни решения. Ако пък бъдещите младоженци са българин/българка и чужденец/чужденка и съответно ще има гости от чужбина, то с оглед да им предоставим достатъчно време да планират отпуска си, да организират транспорт и да присъстват на тържеството, също е необходимо повече време и е добре организацията да стартира отново поне година по-рано. Това са само няколко примера в посока периода, който е необходим за планиране на сватбата. Преди всичко обаче стои изборът на сватбен агент, който да може да прецени и да определи времето за всичко останало по организацията.

12. От какво могат младоженците да се лишат, за да се вместят в бюджета си например, и какво задължително трябва да присъства, за да се получи добре?

Всяко събитие е различно и има нужда или няма нужда от различни неща. И разглеждайки всяко събитие, като индивидуално, може да се направи преценка, какво да отпадне и какво да остане. Това на първо място е желание от страна на младоженците и на второ помощта при избора от сватбения агент. Но важните неща, от които не трябва да се лишава едно сватбено събитие и за които в никакъв случай не трябва да се правят компромиси, са винаги едни и същи: Роклята на булката, сватбен агент, добър водещ и диджей, изискана декорация, хубава локация и най-важното от всичко добър фотограф. Защото дори и всичко гореизброено да е перфектно, ако няма кой да го запечата правилно, все едно не е било. Или пък, ако с всичко гореизброено са направени много компромиси, на снимките, които остават единствения видим документ за бъдещето и поколенията, тези компромиси, ще се виждат, колкото и да е добър фотографът. Това са приоритетите и нещата, от които не е редно да се пести. Те вървят ръка за ръка и от едното, зависи другото. За всичко останало, могат да се направят много компромиси, но както казах, това е според събитието и представите на младоженците.

13. Кое според твоя опит е най-предпочитаното място за сватбено тържество? Море, планина....др?

Тъй като нашата дейност и агенция са позиционирани на морето, при нас най-търсените сватби, са морските. Но лично според мен, планината и гората също имат изключителен чар и не трябва да бъдат подценявани, в никакъв случай.

14.Твоят съвет към бъдещите младоженци

Мога да ги посъветвам, че изборът на сватбен агент е най-важната крачка в планирането на техния сватбен ден. Не пребързвайте с този избор, никога. Потърсете своя сватбен агент и със сигурност ще го откриете. Направете среща с един, с двама, с трима, с колкото е необходимо, докато не си кажете, ето това е човекът за нас. Още на първата среща, този човек трябва да спечели вашето доверие. Защото ако то липсва, сватбата ви няма да се получи, както трябва. Вие поверявате този важен ден, в нечии други ръце и ако му нямате пълно доверие, и ако мислите, че съветите, идеите и всичко, което ще получавате от него, няма да са правилните, то тогава, продължете с търсенето. Друг, много важен съвет е, наемете сватбен агент, който има свой, личен хонорар. Защото това е човекът, който е напълно наясно, какво ви предлага и който без притеснение е обявил цената, за своята услуга. Това е професионалист, който е сериозен и в който може да сте сигурни. Защото ако няма обявен хонорар, не бихте ли се запитали, какво печели този човек, за да направи всичко това и по-точно от къде. Не мисля тук да давам отговор на този въпрос, но считам, че всеки може сам да достигне до него. Такова отношение не е професионално, не е колегиално и не печели доверието на хората. За съжаление, в България не сме свикнали, да даваме пари за услуга и като цяло да ги оценяме. За това и някои професионалисти се притесняват, да обявят цена за услугата си, защото хората няма да разберат, за какво точно ще дадат тази сума и в крайна сметка ще се откажат, от наемането им. Да, това е по-трудния и рискован път, но аз лично съм избрала да тръгна по него, защото обичам това, което правя, правя го от сърце и доверието, което ще ми гласуват клиентите е най-важно за мен, за да мога качествено да свърша работата си.

 

Освен сватбите, нашата героиня организира също толкова прецизно рожденни дни, юбилеи, кръщенета и всякакви семейни събития.

Тагове:
сватбен агент сватба младоженци

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
юни 18, 2019
Най – силният глас на планетата е български, признаха от Книгата с рекордите на Гинес
Още
апр 30, 2019
Родолюбие на четири колела
Още
апр 17, 2019
Ани Станева – непознатото златното българско момиче
Още
Detoxme - натурален продукт за прочистване и отслабване
Купи само за: 19.90 лв.
Повече за Нас
MyFamily.bg е едно уютно виртуално местенце, създадено от приятели. С надеждата и вие да станете наши приятели - да намирате тук съветите, които са ви нужни, нещата, които да ви вдъхновяват. Искаме да споделяме с вас за пътуванията си - както за тези до различни кътчета на света, така и за...
За нас
Последно качени обяви
Решения на проблема ви юли 12, 2019
Цена: 1 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия