Все повече млади бащи страдат от следродилна депресия

апр 01, 2019
1153

Повече от една четвърт от младите бащи показват значително високи нива на следродилна депресия, сочат данни от ново проучване, проведено в Швеция.
Интересното е, че мъжете не преминават през бременност и раждане и нямат нарушения в хормоналната система. Те не кърмят, не будуват по цяла нощ, през по-голямата част от деня за извън дома, защото работят и недоумяваме, за какво точно трябва да са депресирани.
Проучването обаче показва, че през последните 10 години значителен брой мъже се борят с прехода към бащинство.

До преди няколко години процентът на посочилите, че страдат от следродилна депресия е бил между 4 и 10% от мъжете. Настоящето изследване установява, че техният брой е нарастнал на 28%.
Според Елиза Псоуни, от отдела по психология в шведския университет Лунд, мъжките симптоми на депресия се изразяват във възбуда, гняв, раздразнителност, много работа и злоупотреба с алкохол.
Причината да се установи този висок брой на депресирани татковци е не само, защото изследователите търсят целенасочено проблема, а защото повече млади бащи за потърсили професионална помощ за състоянието си .
Псоуни вярва, че бащите все повече се сблъскват със същите  проблеми, каквито срещат майките след раждането, а най- основният сред тях е затруднението да съчетаят родителството с работата.
Наблюденията върху изследваните мъже показват, че депресията при бащите се проявава най-вече в случаите, когато имат проблеми в службата, конфликт с половинката си, особено, ако и тя страда от подобно състояние, липсата на сън и други външни фактори.
Бащите в депресия обръщат по - малко внимание на детето си и му се усмихват по - рядко, което може да доведе до поведенчески проблеми при детето в последствие.
Затова специалистите препоръчват, ако самите татковци усещат повешна раздразнителност и тревожност, особено през първите 12 месеца или пък техни близки и роднини са забелязали подобни симптоми да потърсят професионална помощ.
Следродилната депресия може да бъде превъзмогната с най-различни методи като терапия, медикаменти или други, стига да се осъзнае, че тя е налице.
В много случаи родители, които не й обръщат внимание достатъчно навреме, после съжаляват, че са пропилели този период от развитието на детето си.

Източник: The Guardian

Тагове:
следродилна депресия бащи

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
яну 25, 2020
Орлин Павлов отпразнува първия рожден ден на дъщеричката си
Още
яну 21, 2020
Предпочитат ли жените мъже с бради?
Още
окт 17, 2019
Мъжете все повече се епилират
Още
Каприз Ивент - цялостна организация на вашето събитие
Купи само за: 0.00 лв.
Повече за Нас
MyFamily.bg е едно уютно виртуално местенце, създадено от приятели. С надеждата и вие да станете наши приятели - да намирате тук съветите, които са ви нужни, нещата, които да ви вдъхновяват. Искаме да споделяме с вас за пътуванията си - както за тези до различни кътчета на света, така и за...
За нас
Последно качени обяви
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия