Важната роля на бащата в грижата за децата и все по-консервативните нагласи в обществото

ное 09, 2021
230

През седмицата на бащата от кампанията "Да бъдеш Баща" напомнят за важната фигура на таткото в семейството, особено през първите години на живота на детето. Той учи децата да следват правила, неговата роля е безспорна, за да може детето да гради в по-късните години приятелства, да създава връзки.

Има огромни предимства на това таткото да остане близко до детето си в първите месеци и години. Докато при жените връзката с детето се изгражда много силно още от периода на бременността, то при мъжете тази връзка започва да се изгражда едва тогава, когато жената подаде бебето на таткото. Това коментира Давид Кюранов, програмен координатор на Националната кампания "Да бъдеш Баща" в интервю за БТА.

Той призова всички бащи да се включват активно в грижата за децата си, да показват чувствата си към тях.

Българското общество става по-консервативно в нагласите за ролята на мъжете и жените в отглеждането на децата. Трайна остава нагласата, че най-важната роля на мъжа е да изкарва пари и да осигурява материално семейството си. Кюранов направи тези изводи в резултат на съпоставени данни от национално представителни социологически проучвания от 2014 г. и от 2021 г., направени по поръчка на "Да бъдеш Баща".

Твърдението, че "хората се отнасят с насмешка към мъжете, които се занимават с деца и домакинство" се споделя от 23 процента от родителите, участвали в проучването през 2021 г, докато през 2014 г. това твърдение се е подкрепяло едва от 15 процента. Причините, според Давид Кюранов, за втвърдяването на консервативните нагласи, са някои обществени дискусии през последните години около документи като Истанбулската конвенция, стратегията за детето.

Трайна остава нагласата, че най-важната роля на мъжа е да изкарва пари и да осигурява семейството си - това се споделя от близо 90 процента от родителите, участвали и в двете проучвания- 88 на сто в първото проучване и 87 на сто във второто.

През 2014 г. 94 на сто от участвалите в проучването родители смятат, че бащите в България трябва да се включват по-активно в грижите за децата, през 2021г. процентът на съгласните с твърдението намалява на 89 на сто.

Тревожна констатация е, че през тази година 45 процента смятат, че една от бариерите във включването на бащите в по-активна грижа за децата, е липсата на желание у мъжете да се занимават с децата. При предходното проучване това твърдение се е подкрепяло от 23 процента от родителите.

През първата половина на 2021 г. общо 184 татковци са останали с децата си след навършването им на шест месеца, показват данни на НОИ, предоставени по искане на БТА. Данните сочат, че общият брой на осигурените мъже, които са поели грижата за бебето до навършването му на една годинка през 2020 е 310, 2019 г. - 342, 2018 г. - 333.

Бащите, които поемат отговорността да отглеждат децата си, от навършването им на една година до навършването на две години, са 460 през първите шест месеца на 2021 г., за 2020 г. са 713, 2019 г.- 799, а през 2018 г. - 908.

Според разпоредбите на Кодекса за социално осигуряване баща може да замести майката в грижата за новороденото след като то навърши 6-месечна възраст. Що се отнася до отглеждането на дете от една до две години - отговорността може да бъде поета за целия период. И в двата случая обаче, за да може да се възползва от своето право на "бащинство", родителят трябва да е осигурен и да отговаря на условията за отпускане на обезщетението, записани в Кодекса за социално осигуряване.

Втортата седмица на ноември е "Седмица на бащата". Тя се отбелязва за девети пореден път и е инициатива на националната кампания за бащина грижа "Да бъдеш баща", която под различни форми подкрепя мъжете да бъдат грижовни, отговорни и неагресивни родители в името на по-добрите семейни отношения и успешното развитие на техните деца.

 

Тагове:
бащинство Седмица на бащата националната кампания за бащина грижа

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
апр 11, 2022
Защо COVID-19 може да доведе до безплодие при мъжете
Още
дек 26, 2021
Празнуваме Деня на бащата
Още
ное 09, 2021
Важната роля на бащата в грижата за децата и все по-консервативните нагласи в обществото
Още
КОПИРАЙТИНГ УСЛУГИ
Купи само за: 150.00 лв.
За Нас
Информационният портал myfamily.bg е създаден през 2018 година. Екипът ни се състои от професионални журналисти, които използват само достоверни източници и проверяват информацията, достигаща до аудиторията. Медийната платформа представя обективно актуалните новини от страната и света. Наша...
За нас
Последно качени обяви
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия