Социалните проблеми на 21 век оживяват в картини

апр 05, 2019
1047

Сблъсъкът на религии и култури, изборът, който всеки човек прави, затворът и рамките, вътре в нас, емигрантският живот и манипулацията на медиите. Това са част от темите заложени в картините на младата българска художничка Ивелина Момчева.
Социалните проблеми на 21 век за силно засегнати в нейното творчество, защото тя е от хората, които имат по-различен поглед върху живота.
От малка Ивелина рисува и се занимава с изобразително изкуство. След като в 4-ти клас родителите й виждат нейна рисунка на пеперуда, решават веднага да я запишат в художествената гимназия в Сливен.


Самата тя споделя пред Myfamily, че постоянно е спорела с преподавателите и често е била в кабинета на директора, защото винаги е следвала съвета на баща си да отстоява себе си, картините си и да не позволява на никой да налага мнението си над нейното. Този съвет се запаметява в съзнанието на младото момиче и след като завършва Художествената гимназия в Сливен отказва да продължи висшето си образование в Художествената академия, защото смята, че там ще й поставят рамки и няма да може да изразява свободното си виждане върху платното.
Животът я отвежда в чужбина, където води емигрантски живот. За да се издържа трябва да чисти къщи и да работи по заведения. Това не пречи на Ивелина в свободното си време да твори и усъвършенства таланта си в изобразителното изкуство. Дори успява да продаде голяма част от картините си в Англия, Германия, Турция, Дубай.

Вижте повече от самата нея:


Здравей, Ивелина, какво те вдъхновява?

Вдъхновяваме, случващото се в 21 век. Затова последните картини, които рисувам от няколко години насам са на социални теми. Социални теми от всички области на живота, без значение , в коя точка на света се намираме.

Кои социални проблеми засягаш в картините ти?

Всякакви. Например картината с бременните жени символизира избора, който прави всеки човек. В последно време, докато вървим по улиците виждаме, как всеки държи и гледа телефона си, вместо да погледне на горе и да се наслади на архитектурата, небето, въздуха и да се радва на живота. Това, според мен се предава, особено за една жена, която е бременна и носи живот в себе си. Вместо да го напълни с някаква чистота и енергия, с положителни хора, тя се забива в телефона, който и предлага един измислен и нереален свят.


Засягам много темата за манипулацията от медиите, защото смятам, че до голяма степен всичко там е пропаганда и промиване на мозъци. Аз затова почти не гледам телевизия.
В днешно време се изгубиха истинските семейни ценности, когато цялото семейство сядаше заедно да вечеря без телефони и телевизор, както е било когато са били живи прабабите ни.

Имам и две картини, които символизират затвора, дали в буквалния смисъл или метафорично, това е затворът, който всеки сам си поставя в съзнанието или позволява да му го поставят.
Религиите също присъстват в картините ми. На една от тях съм изобразила жена с бурка, а лицето й е разделено на различни цветове , където присъстват розово, синьо, червено и др. Това беше първата ми картина на религиозна основа и с нея искам да кажа, че цветът не е важен, важен е човекът вътре в себе си и ако всички хора от различните религии искат да живеят в мир те могат да го постигнат. Идеята за това дойде, докато живеех и работих в Дубай. Там разбрах, че Дубай буквално означава мир.


Разкажи ни малко повече за този период от живота ти

Първо заминах за Англия. Тогава за първи път напуснах България и то не за почивка, а да живея там и бях доста стресирана. Беше много трудно, докато свикна, докато изкарам всички документи за пребиваване, докато си намеря работа. В крайна сметка започнах да чистя къщи и искам да ви кажа, че изобщо не съжалявам, защото това ме научи да уважаваш всякакъв тип хора. Не се срамувам, че съм го правила. Чистих къщи, рисувах през останалото време, продавах дрехи, картини, за да си плащам наема. Бих казала, че Англия само ми даде.


След това заминах за Дубай по покана на близка приятелка, която ми предложи да работя в най-изискания японски ресторант там. Този период се оказа най-хубавото нещо в живота ми, защото работих заедно с 45 различни националности и култури, от които научих много.
Като цяло чужбина много ти дава, но и много ти взима. Там имаш сигурността в работата, сигурната заплата, не могат да те уволнят лесно, дават ти шанс да се развиеш и получаваш правилното заплащане, според това, което си изработил, но нямаш никакъв личен живот. Липсват ти приятелите, родителите, комуникацията на твоя език. Тогава се замислих, че тези хора няма да са живи цял живот.
Затова бих посъветвала младите хора да отидат в чужбина, да поработят, да съберат опит, да се интегрират, защото ние българите имам проблем с това навън, да се сблъскат с различни култури и след това да се върнат в родината си при своите родители, защото те няма да са живи вечно и да се опитат да променят нещо.

Вярваш ли тогава, че можеш да успееш в България с изобразително изкуство?

На този етап не. Аз затова работя странични неща, за да мога да си покривам ежедневните разходи. Но вярвам, че един ден ще стана световно известна, незнам как, но го усещам. И говоря за световна слава не с цел да продам много картини и да печеля много пари, ами знам, че ще оставя нещо добро след себе си.

Картните на Ивелина Момчева могат да бъдат разгледани и поръчани от нейния фейсбук профил И.М. Тези, които искат да ги видят на живо могат да посетят столичното заведение КОТО, където тя лично ги продава или подарява, зависи от това, как ще усети човека.

 

Тагове:
социални проблеми Ивелина Момчева Изобразително изкуство картини

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
юни 18, 2019
Най – силният глас на планетата е български, признаха от Книгата с рекордите на Гинес
Още
апр 30, 2019
Родолюбие на четири колела
Още
апр 17, 2019
Ани Станева – непознатото златното българско момиче
Още
Detoxme - натурален продукт за прочистване и отслабване
Купи само за: 19.90 лв.
Повече за Нас
MyFamily.bg е едно уютно виртуално местенце, създадено от приятели. С надеждата и вие да станете наши приятели - да намирате тук съветите, които са ви нужни, нещата, които да ви вдъхновяват. Искаме да споделяме с вас за пътуванията си - както за тези до различни кътчета на света, така и за...
За нас
Последно качени обяви
Решения на проблема ви юли 12, 2019
Цена: 1 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия