COVID-19, ваксините и децата. Кои са рисковите групи в детския контингент?

ное 15, 2021
488

По-голямата част от децата не боледуват тежко, но все по-големият брой на деца със затлъстяване и деца с вродени заболявания, с подлежаща патология на дихателната и сърдечно-съдовата система, е проблем. Именно тези групи деца боледуват по тежко и от COVID. Те са в т.нар. рискова група, при която очакваме по-чести и по-тежки усложнения. Това каза д-р Благомир Здравков, изпълнителен директор на единствената в България Университетска специализирана детска болница „Проф. Иван Митев“ – София. У нас тя е лечебното заведение с разкрит най-голям брой легла за лечение на деца с COVID-19. Интервюто е публикувано на страницата на здравното министерство.

Той силно препоръчва децата, които спадат към тази рискова група и са с изброените заболявания да се ваксинират.
„Виждаме, че последната COVID вълна в значително по-голяма степен засяга деца. Делта вариантът е по-заразен, а децата са група с ниско ваксинално покритие към момента. Всичко това дава логично обяснение защо сега наблюдаваме повече деца с COVID инфекция“, обясни медикът.

По думите му при децата рядко има риск от по-сериозни усложнения след прекаран COVID, но все пак понякога вследствие на тежко протичане се развива мултисистемният възпалителен синдром– MIS-C. Това е синдромокомплекс, дължащ се на патологична имунологично обусловена реакция, вследствие на контакт с вируса SARS-CoV-2. Тази реакция води до възпаление в различни органи и системи на детския организъм, което сериозно застрашава нормалното им функциониране. 50-70% от развилите синдрома имат сърдечно засягане, което е животозастрашаващо усложнение и налага интензивно лечение и дълготрайно проследяване.

Хоспитализираните деца с COVID-19 в специализираната детска болница в момента са двойно повече от хоспитализираните при предишната вълна, отчете д-р Здравков. „Това се обяснява с няколко факта: Делта вариантът е много по-заразен, децата често са в колективи – ясли, градини, училища, където потенциалното заразяване е много по-вероятно и изключително важна причина е ниската степен на ваксинация на родителите и възрастните, с които децата съжителстват“, поясни той и допълни, че единствената превенция е високата лична хигиена, физическа дистанция, носене на маски и най-важното – високо ваксинационно покритие на населението.

Одобрените за приложение при деца ваксини срещу COVID-19 са препаратите на производителите Pfizer/BioNTech и Moderna. Те са базирани на иРНК технологията. Наблюденията върху ваксината Comirnaty на производителя Pfizer/BioNTech сочи, че децата я понасят добре. „Не сме установили нежелани лекарствени реакции, а изграждащият се имунен отговор е с добър протективен потенциал срещу вируса. В САЩ с тази ваксина вече се имунизират и деца над 5-годишна възраст. Очаква се до края на годината такова одобрение да има и от Европейската агенция по лекарствата. Апликацията на ваксина при деца на тази възраст налага редукция на дозата й“, обясни д-р Здравков.

Тагове:
д-р Благомир Здравков ваксини COVID-19 деца

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
май 14, 2022
Училищата могат да регистрират спортни отбори и групи по изкуства в регионалните управления на образованието до края на юни
Още
май 04, 2022
В България няма регистриран случай на мистериозния хепатит при децата
Още
апр 29, 2022
Държавата получава оценка среден 3 за грижата ѝ за българските деца
Още
КОПИРАЙТИНГ УСЛУГИ
Купи само за: 150.00 лв.
За Нас
Информационният портал myfamily.bg е създаден през 2018 година. Екипът ни се състои от професионални журналисти, които използват само достоверни източници и проверяват информацията, достигаща до аудиторията. Медийната платформа представя обективно актуалните новини от страната и света. Наша...
За нас
Последно качени обяви
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия