УНИЦЕФ създава платформа, помагаща на младите хора да преодолеят стреса, тревожността и депресията

ное 19, 2021
211

Пандемията изостри нуждата от внимание към психичното здраве на младите хора, който са особено уязвими. Несигурността и стигмата относно търсенето на помощ са основни фактори, които пречат на тийнейджърите да получат подкрепата, от която се нуждаят. Затова от Уницеф се стремят да направят разговора за психичното здраве открит. Организацията се интересува как се чувстват младежите и по какъв начин преодоляват трудностите.
Начало на открития разговор за психичното здраве се поставя с конкурса „Отвъд усмивките. Как си всъщност?“ В него участват над 200 автори на възраст между 14 и 24 години.
Ивайло Спасов е директор „Комуникации за социална промяна“ към Уницеф и част от журито на конкурса, в който са отличени 12 – те най – искрени и завладяващи творби. Той е силно впечатлен от прочетеното. „Вътрешният свят на младите хора е много пъстър и вълнуващ. Те могат да говорят по – открито за психичното здраве и искат да са част от промяната в нагласите“.
Сред наградените участници в конкурса е 14 – годишният Никола Киров от Търговище. Казва, че е решил да участва в конкурса по две причини: „Първо, за да могат хората да разберат колко ни е трудно на нас, децата по време на онлайн обучението и колко много имаме нужда от подкрепа; Втората причина е, че написах текста с подкрепата на моята бивша класна, г-жа Ваня Кънчева, която много обичам. Помагаше ни и ни подкрепяше като майка по време на обучението. Тя ни изслушваше, окуражаваше, насочваше... Изборът на нашия текст е награда и за нея“
Ето и част от неговия текст: „В часовете е голяма лудница. Няколко пъти се изгубих из приложенията и закъснях…Гласовете на учителите ми са все по – далечни. Първоначалната еуфория от оставането вкъщи се стопи между затвора на четирите стени… Мина и пролетната ваканция. Липсва ми училището и приятелите… Сънят бяга от мен, а утрото се влачи по стрелките на часовника… Вирусът заключи света, но отключи сърцата ни“.
Половината от децата и младежите в България споделят, че са преживели психическо насилие, съобщават от УНИЦЕФ. А разговорите за психичното здраве все още са табу. Това трябва да се промени, категорични са от организацията. За тази цел вече е започнало набирането на средства за създаване на онлайн платформа, която да помага на младите хора в България да преодолеят стреса, тревожността и депресията.

 

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
дек 06, 2021
Тестовите задачи не развиват способността за разсъждаване и задълбочено разбиране
Още
дек 05, 2021
Денков: Ако трябва ще издам заповед през първата седмица след връщането в клас да не се изпитва
Още
дек 05, 2021
Може да отпадане изискването за 50% + 1 съгласни с тестването родители, за да се върне паралелката в училище
Още
Копирайтинг услуги - създаване на съдържание
Купи само за: 0.00 лв.
За Нас
Информационният портал myfamily.bg е създаден през 2018 година. Екипът ни се състои от професионални журналисти, които използват само достоверни източници и проверяват информацията, достигаща до аудиторията. Медийната платформа представя обективно актуалните новини от страната и света. Наша...
За нас
Последно качени обяви
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия