Нова заповед: Големите ученици се връщат в клас без тестове, но със зелен сертификат

ное 24, 2021
451

Ако поне половината от учениците в една паралелка имат зелен сертификат, те могат да се върнат в клас без да бъдат тествани. Това съобщават от Министерството на образованието. Те трябва да имат валиден документ за ваксиниране, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторен тест – антигенен или PCR.
Останалите ученици ще продължат да се обучават в електронна среда, докато бъдат осигурени тестове за COVID-19, за да се изследвани два пъти в седмицата, уточняват от ведомството. Това е записано в актуализираните Насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата, които бяха утвърдени със съвместна заповед на министрите на здравеопазването и на образованието днес.
Новите правила разрешават на частните училища сами да закупуват тестове за учениците от V до XII клас, за да възстановят присъствения учебен процес, без да чакат доставка от държавата. Тестовете трябва да отговарят на изискванията на Министерството на здравеопазването, които важат и за тези, купувани от държавата. Това не отменя ангажимента на Министерството на образованието да предостави на частните училища безплатни тестове, когато такива бъдат осигурени от Министреството на здравеопазването.
МОН предложи посочените две промени, за да ускори връщането в училище на колкото може повече ученици, въпреки недостатъчните количества тестове, получени досега.
По данни от информационната система ваксинираните ученици в страната са 6,84%. Преболедувалите са малко над 19 000. МОН не разполага с данни за учениците с антитела.
Регионалните управления на образованието в страната бяха информирани за промените още днес. Очаква се училищата, които изпълняват новите условия, поне частично да възстановят присъственото обучение за учениците от V до XII клас още от понеделник, 29 ноември.

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
дек 06, 2021
Тестовите задачи не развиват способността за разсъждаване и задълбочено разбиране
Още
дек 05, 2021
Денков: Ако трябва ще издам заповед през първата седмица след връщането в клас да не се изпитва
Още
дек 05, 2021
Може да отпадане изискването за 50% + 1 съгласни с тестването родители, за да се върне паралелката в училище
Още
Копирайтинг услуги - създаване на съдържание
Купи само за: 0.00 лв.
За Нас
Информационният портал myfamily.bg е създаден през 2018 година. Екипът ни се състои от професионални журналисти, които използват само достоверни източници и проверяват информацията, достигаща до аудиторията. Медийната платформа представя обективно актуалните новини от страната и света. Наша...
За нас
Последно качени обяви
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия