Отбелязваме с протести Международния ден срещу насилието над жени

ное 25, 2021
178

Днес, 25 ноември отбелязваме Международния ден срещу насилието над жените. В София, Велико Търново и Стара Загора са планирани протести под наслов „Нито една повече“.

По данни на МВР случаите на домашно насилие са се увеличили в условията на пандемия. Само за последната година обажданията на телефона за спешни случаи 112 са достигнали до 90 на ден.

„Средностатистическият извършител на домашно насилие е мъж в трудоспособна възраст, а средностатистическата жертва е жена в същата възраст. Типичният насилник е обикновено социално нереализиран, често житейски и професионално неудовлетворен“. Така главният инспектор от ГД „Национална полиция“ Десислава Викторова описа профила на жертвите и извършителите пред БНР.

Фондация „Анимус“, която управлява кризисния център за жертви на домашно насилие в София, отчита 30% повече сигнали от началото на пандемията.

Случаите обаче са повече, смятат институциите, но жените се страхуват да докладват.

Според анкетирани граждани е необходимо да се даде повече гласност на проблема домашно насилие.

Отбелязването на Международния ден срещу насилието над жените е по инициатива на ООН и е обявен за такъв с Резолюция 54/134 на Общото събрание от 17 декември 1999 г. От организацията посочват, че жените по света са обект на насилие, като размерът и истинският характер на този проблем често остава скрит.

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
юли 31, 2022
Марина Цекова очаква второ дете
Още
май 03, 2022
Нови цени на клиничните пътеки за раждане
Още
апр 13, 2022
Тазовото дъно – основата на женското здраве. Как да го поддържаме с гимнастика?
Още
КОПИРАЙТИНГ УСЛУГИ
Купи само за: 150.00 лв.
За Нас
Информационният портал myfamily.bg е създаден през 2018 година. Екипът ни се състои от професионални журналисти, които използват само достоверни източници и проверяват информацията, достигаща до аудиторията. Медийната платформа представя обективно актуалните новини от страната и света. Наша...
За нас
Последно качени обяви
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия