Установиха огнище на менингит в столична детска градина

дек 01, 2021
285

Огнище на менингит е установено в детска градина №37 "Вълшебство". Тя се намира в столичния квартал "Павлово". По тази причина от днес в нея се преустановява присъственото обучение. Това се случва по предписание на Столичната здравна инспекция след установяването на случаи на деца, които имат положителни проби за бактериален менингит, съобщава БНТ.
От СРЗИ са взети проби от 31 деца и 8 души от персонала, които са били контактни на инфектирано дете. Изследванията, направени от Националния център по заразни и паразитни заболявания, показаха, че 16 деца и 2 възрастни са положителни на Neisseria meningitidi (менингокок). Веднага след установяване им е организирано изследването на децата от другите 10 групи, посещаващи детската градина.
Според експертите носителството на този микроорганизъм в носоглътката не застрашава пряко здравето и живота на децата, но се прилага профилактика с антибиотици.
По инициатива на кмета на столицата Йорданка Фандъкова е организирана онлайн среща на родителите от първата изследвана група с проф. Тодор Кантарджиев, на която те получиха допълнителни разяснения и информация за този тип микроорганизми и начините, по които трябва да действат. При желание на родителите и от другите групи в детската градина, Столична община има готовност да организира и допълнителни срещи.

 

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
авг 01, 2022
961 млн. лв. повече за образование през последните седем месеца
Още
юли 27, 2022
Българските граждани ще могат да влизат в Турция с лични карти
Още
юли 20, 2022
Най-малко 1486 лв. ще получават учителите от 1 септември
Още
КОПИРАЙТИНГ УСЛУГИ
Купи само за: 150.00 лв.
За Нас
Информационният портал myfamily.bg е създаден през 2018 година. Екипът ни се състои от професионални журналисти, които използват само достоверни източници и проверяват информацията, достигаща до аудиторията. Медийната платформа представя обективно актуалните новини от страната и света. Наша...
За нас
Последно качени обяви
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия