Денков: „ Последните 10 дни се чувствам сам в опита да се върнат децата в клас“

дек 02, 2021
432

Връщането на всички деца в клас очевидно не може да се случи с двуразовото тестване заради бавното пристигане на тестовете. Това каза министърът на образованието и науката акад. Николай Денков в ефира на bTV.

В момента пристигат между два и три пъти по-малко тестове, като тези бройки стигат само за децата от I до IV клас.

„През последните дни имахме няколко разговора с министъра на здравеопазването. Беше казано, че трябва да се промени заповедта, така че да се върнат учениците в клас. В момента се търси най-безопасният вариант“, обясни министър Денков.

Той коментира, че е обсъдено най-късно до вторник, 7 декември, всички деца да се върнат в училище.

„Искаме с наличните тестове да осигурим връщането на всички ученици. Това означава тестовете, които се правят в момента или да се разредят – да се правят един път в седмицата, или да отпаднат изцяло в червените зони, така че да има за тъмночервената зона“, добави акад. Денков.

Според него за големите ученици не е проблем да се тестват с обикновени, а не с щадящи тестове. Точният брой на необходимите тестове остава неясен, заради съгласието на родителите.

Просветният министър коментира проблемите в съвместната работа между МОН и МЗ. Той заяви, че „ в последните 10 дни аз се почувствах самичък в опита да се върнат обратно децата“. И допълни, че в момента, в който е било взето решението за изнасяне на образователния процес в онлайн среда, страната се е намирала в епидемичен взрив.

По думите му няма чуваемост, че връщането в клас трябва да стане бързо. „Грешката, която направих е, че се предоверих, че ще има тестове. Трябва да има механизъм, в който когато се обсъждат образователни теми , да има представител на МОН в МЗ.

Денков сподели още, че се е почувствал като в капан – от една страна е имало заповед за тестване на учениците, а от друга липса на такива.

Той съобщи, че се очаква решение по темата днес или утре.

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
яну 08, 2022
Диян Стаматов: Готвят се за затварят училищата от 20 - и януари
Още
яну 04, 2022
Юлиян Петров: "Тестовете за учениците не хващат заразата“
Още
дек 29, 2021
Стаматов: "2021 година е точка на замръзване в цялостното развитие на образованието"
Още
Копирайтинг услуги - създаване на съдържание
Купи само за: 0.00 лв.
За Нас
Информационният портал myfamily.bg е създаден през 2018 година. Екипът ни се състои от професионални журналисти, които използват само достоверни източници и проверяват информацията, достигаща до аудиторията. Медийната платформа представя обективно актуалните новини от страната и света. Наша...
За нас
Последно качени обяви
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия