Вирусолог: „Вирусът мутира, когaто попадне в уязвими лица“

дек 03, 2021
118

Цялата изменчивост на вируса на практика се подпомага от хората, които не са ваксинирани, т. е. нямат никакви антитела срещу него и така му позволяват да се развие. Това заяви професор Радка Аргирова, вирусолог и член на експертния съвет към министъра на здравеопазването в интервю, публикувано на фейсбук страницата на здравното министерство.

Процесът на репликация на вируса е такъв, че във всеки цикъл на своя жизнен път той мутира. Това е така, защото е РНК съдържащ вирус, а РНК е изменчива. Такава е природата на всички РНК съдържащи вируси, така че тук няма нищо странно. Затова не трябва да ни учудва, че вирусът мутира. Важно е обаче кога и къде го прави. Той мутира при всеки цикъл на репликация, но има възможност да го прави, само ако попадне в уязвими лица, в които може да се размножи. Това са хората, които не са ваксинирани, коментира вирусологът.

Относно новия вариант на коронавируса „Омикрон“, определен от СЗО като „будещ безпокойство“, специалистът подчерта, че все още той не е засечен в България.
„Иначе, това е поредният вариант, за който до момента знаем, че има твърде много мутации. Според някои източници са над 50, според други - 52, а някъде се говори и за 55. Голяма част от мутациите обаче са познати от Делта и Алфа вариантите и не са нови за нас. Има, разбира се, и нови такива. Много от тях са локализирани в т. нар. S-протеин, т. е. засегнат отново е S-генът. Това е белтък - гликопротеин, който осъществява рецепторната функция между вируса и клетката чрез ACЕ2 рецептора на клетката. Тъй като така започва цикълът на репликацията, точно по този начин се осъществява инфекцията. Ето защо, точно тези мутации много ни интересуват“, допълни проф. Аргирова.

Това, което се знае до момента за новия щам, е че се разпространява три пъти по-бързо, отколкото Делта варианта. Медиците от Южна Африка вече са направили графика, която много ясно го показва. Това означава, че вирусът ще може да заразява много повече хора за кратко време, което ще доведе до бързото му разпространение. Второ, що се отнася до заразност, тези две характеристики често вървят ръка за ръка и може да се каже, че Омикрон е не по-малко от три пъти по-заразен.

Наблюденията до момента от южноафриканските лекари показват, че „Омикрон“ не е по-опасен по отношение на симптомите и начина на боледуване и всички болни в южноафриканската провинция, в която този нов вариант е разпространен, боледуват съвсем леко и общо взето не ги приемат в болница. „Така че, към днешна дата имаме сведения, че протича леко тази инфекция. Все още не може да се каже обаче дали това е така и за възрастните хора и хората с придружаващи заболявания. Очакваме сведения по този въпрос“, изтъкна проф. Аргирова.

Тя бе категорична, че „Омикрон“ се открива с PCR тестовете, а по отношение на ваксините, специалистът поясни, че още не се знае доколко предпазват, но е факт, че хората, които са заразени, го прекарват леко. „Все още не знаем дали всички те са ваксинирани. Това е важно, поради което призовавам за бустерна трета доза“, апелира тя и допълни, че не трябва да се правят компромиси и с противоепидемичните мерки - маски, дезинфектанти, проветряване, миене на ръце, почистване - навсякъде.

Експертът обясни и каква е разликата между антителата, изградени вследствие на ваксини и преболедуване. По думите й, когато човек се зарази по естествен начин, целият вирус влиза в неговия организъм. Вирусът има 29 белтъка и всички тях имунната система ги разпознава като чужди. Тя се старае да произведе антитела срещу тях, въпреки че не винаги срещу всички успява да направи това. Когато обаче се ваксинираме, ние инжектираме един или два точно определени белтъка - имуногени, срещу които искаме да се образуват антитела. Тези белтъци са специално подбрани, защото са ключови за репликацията на вируса. В случая те отговарят за навлизането на вируса в чувствителната клетка. Ето защо, ваксинацията е много важна за нас, за да може образуваните антитела да спрат евентуалното заразяване със следващ вирус.

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
яну 08, 2022
Диян Стаматов: Готвят се за затварят училищата от 20 - и януари
Още
яну 04, 2022
Юлиян Петров: "Тестовете за учениците не хващат заразата“
Още
дек 29, 2021
Стаматов: "2021 година е точка на замръзване в цялостното развитие на образованието"
Още
Копирайтинг услуги - създаване на съдържание
Купи само за: 0.00 лв.
За Нас
Информационният портал myfamily.bg е създаден през 2018 година. Екипът ни се състои от професионални журналисти, които използват само достоверни източници и проверяват информацията, достигаща до аудиторията. Медийната платформа представя обективно актуалните новини от страната и света. Наша...
За нас
Последно качени обяви
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия