Денков: Искам да се извиня на родителите и учителите, които заради противоречивите сигнали, не знаеха какво ще се случи

дек 04, 2021
3142

Хубавата новина от днес е, че вече имаме тестове. Има и правила, които позволяват от понеделник всички ученици да бъдат в клас. Това съобщи министърът на образованието академик Николай Денков в ефира на БНТ. „Ако в някои училища не успеят да се организират в понеделник, няма проблем да започнат от вторник. Отворена е и възможността родителите да подават декларации. Могат да го направят всеки ден. Очакваме в най – скоро време всички деца да бъдат обратно в училище“.
Това, което наблюдавахме при 1 – 4 клас е, че в началото се започва с по – малък брой ученици, тъй като има известни притеснения в родителите, обясни Денков. "Започнахме с около 57% присъствено, в момента са почти 90%. Вероятно нещо подобно ще се случи и при по - големите".
Ключово се оказа намаляването на тестването на децата от два пъти на веднъж седмично, в противен случай тестовете пак нямаше да стигнат, обясни министърът. "Големите ученици ще се тестват със същия тип тестове – със слюнка. Това ще става в първия ден от седмицата. Ако даден ученик е отсъствал, тестът ще се прави в деня, когато се върне".
Учениците със зелен сертификат няма да се тестват, уточни николай Денков. "7.5% от учащите се в гимназиален етап са ваксинирани, а около 5 % са преболедували и имат документ за това. Смята се, че те са по – безопасни. В прогимназиалния етап имаме около 2.5% преболедували. Притежателите на зелен сертификат също имат право на тестове, но не са задължени да ги правят".
На експертните съвети в министерството на здравеопазването няма представители на образователното ведомство, заяви Денков. "Това нещо трябва да се промени, защото обсъжданията в тези групи водят до издаването на заповеди. Първият проблем беше, че няма достатъчно тестове, а вторият беше комуникационен. Искам да се извиня от името и на двете министерства на родителите и на учителите, затова че с тези противоречиви сигнали те не знаеха какво ще се случи. Оказа се, че в здравното министерство боравят с числата, които са договорили, но ние не можем да разпределим нещо, което го няма в склада. Най – тежък удар беше, когато обявиха тържествено, че има 1 милион теста, а тях ги нямаше. Ако това се беше случило, учениците щяха да са се върнали още тази седмица в клас. Запознах премиера Янев с проблема и в четвъртък заповедта беше променена".
Затварянето на училищата беше неочаквано за мен, заяви министърът. "То стана по същия внезапен начин, както и въвеждането на зелените сертификати".

Имаше значително нарастване в броя на ваксинираните учители, информира Николай Денков. "В момента те са около 46 - 48%. Учителите са едни от най - ваксинираните общности в България"

Министърът призова учителите да ен започват веднага с изпитите на децата. "Оставете ги малко да се адаптират. Да се види къде са им пропуските. Ние ще направим анализ на тези пропуски и когато той бъде готов, тогава ще се правят планове кък да приключи учебната година и как да започне следващата".

Темата за това, което трябва да се случи в образованието е актуална, без значение кой ще бъде следващият министър, заяви Денков. "Със сигурност заплатите на учителите трябва да бъдат в диапазона от 120 - 125% от средните за страната. Така ще можем да привличаме най - добрите специалисти, които да чувстват като призвание работата с децата. Второ - трябва да порменим съдържанието на учебниците, защото в момента има страшно много академичен материал, който е излишен на децата, затормозява ги и им пречи. Учебниците са много лошо написани. Трето - трябва да вкараме много повече занимания по интереси и извънкласни дейности, защото училището трябва да е интерсно за децата. "

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
яну 16, 2022
Огнян Кунчев: Образователната система беше пожертвана, нека този път се затегнат другите области
Още
яну 15, 2022
Д-р Николова: "Има много заразенини и карантинирани деца"
Още
яну 15, 2022
Денков: Обмисля се извънредна зимна ваканция и начало на учебната годината от 5 септември
Още
Копирайтинг услуги - създаване на съдържание
Купи само за: 0.00 лв.
За Нас
Информационният портал myfamily.bg е създаден през 2018 година. Екипът ни се състои от професионални журналисти, които използват само достоверни източници и проверяват информацията, достигаща до аудиторията. Медийната платформа представя обективно актуалните новини от страната и света. Наша...
За нас
Последно качени обяви
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия