Денков: „Големите ученици свикнаха да са вкъщи“

дек 10, 2021
794

„Големите ученици свикнаха да са вкъщи, а на тях им предстоят изпити в края на годината“. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Николай Денчев в студиото на „Денят започва“ по БНТ. Той отправи призив към родителите да подтикнат децата си да бъдат в класните стаи и заяви, че има съпротива от тяхна страна срещу тестването, която е необоснована, тъй като и заболеваемостта е по-ниска, а по-щадящи от тези тестове няма.

Относно новите правила за връщане на децата в клас, които влизат в сила от 15 декември, Денков поясни, че така ще има „повече деца в класните стаи, защото всички от образователния сектор са единодушни, че "колкото повече деца в класната стая, толкова по-добре".

В момента присъствено се обучават близо 90% от учениците от 1-ви до 4-ти клас. При по-големите - 63%. Министърът поясни, че тестове са осигурени за следващата седмица.

По повод доставката на тестовете, която се проверява от КПКОНПИ проф. Денков потвърди твърденията в публичното пространство, че когато са обсъждани цените и избора на доставчик експертите на просветното министерство са били помолени да напуснат тази експертна група.

Това е вярно, нашият представител беше там основно, за да каже какви са изискванията, за да могат да бъдат приети тестовете от родителите на децата. Нашият представител си свърши работата, за която беше отишъл. Министерството на здравеопазването се съобрази с нашето желание да бъдат максимално щадящи", поясни проф. Денков.

Колкото до забавянето на доставката на тестовете, просветният министър отговори, че няма пряк досег с фирмите, които доставят, а процедурата си върви в здравното министерство. Ето защо той няма представа дали е предвидено в договорите това забавяне.

На въпроса има ли напрежение между него и здравният министър д-р Стойчо Кацаров, Денков отговори:
"Основното е, че породиха напрежение между родителите и учителите. Това, което не трябва да се случва, е да се казва, че тестове има и децата тръгват на училище, няколко пъти се случи от Министерството на здравеопазването. В петък всички научават, че децата в понеделник тръгват на училище, а ние нямаме тестове и аз се оказвам лошото ченге, което казва "ама няма да ходят децата ви на училище", защото иначе ние нарушаваме заповедта на Министерството на здравеопазването", каза проф. Николай Денков.

Ние трябва да оправим отношенията между институциите, няма значение кои са министрите, т.е. когато се взимат решения за нашата система, първо да има представител на обсъжданията, за да казва какви ще са последствията и, второ, не трябва да се правят промени от днес за утре. Това е неприемливо, допълни министърът.

Ако нямаме тежка вълна през следващата календарна година - февруари-март, тогава удължаване на учебната година не се очаква. Ще има допълнителни седмици за подпомагане на учениците, но са таргетирани - там, където има конкретни проблеми, каза още проф. Денков.

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
яну 08, 2022
Диян Стаматов: Готвят се за затварят училищата от 20 - и януари
Още
яну 04, 2022
Юлиян Петров: "Тестовете за учениците не хващат заразата“
Още
дек 29, 2021
Стаматов: "2021 година е точка на замръзване в цялостното развитие на образованието"
Още
Копирайтинг услуги - създаване на съдържание
Купи само за: 0.00 лв.
За Нас
Информационният портал myfamily.bg е създаден през 2018 година. Екипът ни се състои от професионални журналисти, които използват само достоверни източници и проверяват информацията, достигаща до аудиторията. Медийната платформа представя обективно актуалните новини от страната и света. Наша...
За нас
Последно качени обяви
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия