Достъпен език на учебниците и дигитализация - част от приоритетите за следващите 4 години

дек 15, 2021
778

Пълен преглед на учебните програми и учебното съдържание и съобразяването им със съвременните условия, с възрастовите особености на децата и учениците, с българската култура, история и традиционни национални ценности с приложен компетентностен подход. В класическите дисциплини да бъде заменен академичният стил с развитие на функционални компетентности. В новите дисциплини – включване на представители от практиката в различни професионални области и научни направления за периодично обновяване на материала. Достъпен език на съдържанието на учебните програми, учебниците и учебните помагала според възрастовите особености. Развиване не само на ключовите образователни компетентности, но и на професионални, граждански, социални, за здравословен живот и др. Тези цели си поставя новата власт по отношение на образованието в България. Мерките са заложени в коалиционното споразумение между четирите партии и касаят учебното съдържание и методите на преподаване. 

Сред амбициите на правителството в сферата на образованието са дигитализацията и промяна на формите на преподаване, създаване и комбиниране на различни електронни ресурси (започнат процес), който да се надгради с платформа за персонализирано обучение, както и повишаване качеството на дистанционното обучение с цел да се подобри гъвкавостта и устойчивостта на образователната система към бъдещи предизвикателства. 

Очаква се да има промяна в системата за оценяване на учебниците и анализиране на оптималния брой учебници по предмет за всеки клас. Ще се обсъжда възможността за осигуряване на безплатни учебници от 1-12 клас. 

По отношение на подкрепата и развитието на педагогическия състав ще се усъвършенства системата за подбор на специалисти и директори. За студентите в педагогически специалности ще се разширят възможностите за стаж и ще се улесни достъпът на външни специалисти по определени учебни дисциплини в училищата (не само в професионалните). 

В програмата е заложено въвеждането на нова система за атестиране на учителите и директорите, включваща оценяване на знанията и уменията на учениците на входа и изхода от съответния образователен етап. 
Ще се анализира възможността за въвеждане на мандатност на ръководните кадри в образованието, сред които директори на образователни институции и началници на РУО. 

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
май 15, 2022
Финландия официално реши да се присъедини към НАТО
Още
май 01, 2022
Без сертификати пътуваме в Гърция от днес
Още
апр 11, 2022
БАБХ започна засилени проверки във връзка с предстоящите празници
Още
КОПИРАЙТИНГ УСЛУГИ
Купи само за: 150.00 лв.
За Нас
Информационният портал myfamily.bg е създаден през 2018 година. Екипът ни се състои от професионални журналисти, които използват само достоверни източници и проверяват информацията, достигаща до аудиторията. Медийната платформа представя обективно актуалните новини от страната и света. Наша...
За нас
Последно качени обяви
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия