Вирусолог:„Няма данни, че Омикрон протича по-леко, има реален риск да се изправим пред огромен брой хоспитализации“

дек 17, 2021
141

Снимка: AFP

„Няма данни, че Омикрон протича по-леко, има реален риск да се изправим пред огромен брой хоспитализации. Омикрон доста разбърка хода на играта“. Това заяви вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в Сутрешния блок на телевизия Bulgaria On AIR.
"Всички сме в очакване на още данни за разпространението му, за влиянието му върху клиничната картина, за това в каква степен успява да се изплъзне от имунния отговор към предишни варианти и ваксини. Вирусът се променя, но и ние вече не сме същите, много хора имат имунитет", коментира тя.

По думите й комбинирането на ваксините засилва имунитета срещу вируса.

"Данните са, че комбинирана схема не само не отстъпва на стандартната схема на прилагане на ваксините, но дори има доста бонуси. Най-добре проучена е комбинацията между аденовирусна ваксина и след това РНК ваксина. Поставянето на ваксината на AstraZeneca беше свързано с някои изключително редки нежелани събития при по-млади жени. При голяма част от ваксинираните с AstraZeneca се постави втора доза РНК ваксина. До 68% се качва защитата при комбинираното ваксиниране", обясни проф. Александрова.

От думите ѝ стана ясно, че РНК ваксините са доста силни в предизвикването на антитялов имунен отговор, докато аденовирусните ваксини са по-силни в предизвикването Т-клетъчен имунитет. Обратната комбинация е много по-слабо проучена - първо РНК ваксина, след това - аденовирусна. По-слабо проучени са и комбинациите между двете РНК ваксини.

"Когато комбинираме две различни стратегии, ползата винаги е по-голяма. Различните ваксини се прицелват в различни участъци. Комбинирането разширява мишените, срещу които нашият имунитет реагира. Има данни, че хората с имунен дефицит реагират по-добре на комбинираното ваксиниране", подчерта проф. Александрова.

Вирусологът от БАН се позова на проучване в САЩ, че когато след ваксинация с препарата на Johnson & Johnson се използва Moderna или Pfizer, то нивото на антитела се увеличава много повече, отколкото ако се използва същата ваксина.

"Прилагането на ваксината на Pfizer качва 35 пъти антителата, докато прилагането на ваксината на Moderna - 75 пъти. Ваксината на Pfizer съдържа 30 микрограма РНК, докато ваксината на Moderna съдържа 100. Имат доста сходни и редки странични реакции - миокардити", посочи проф. Александрова.

Тя допусна, че последователното прилагане на една и съща аденовирусна ваксина няма да бъде добре работещо, защото векторът може да провокира имунен отговор - нашата имунна система ще го разпознава, ще атакува ваксината и ще намали ефективността ѝ.

Препоръката при РНК ваксините е да се поставя бустерна доза след поне 6 месеца. При Johnson & Johnson е след поне два месеца. Доста страни обаче вече скъсяват интервала заради появата на Омикрон. Във Великобритания препоръчват бустерните дози да се поставят след третия месец.

"Грип А е много сериозен играч, това е неговият сезон. Предстои да видим дали ще има сериозна епидемия. Покрай Омикрон ще бъдат затегнати мерките. Клиничната картина на много вируси се припокрива. Грипният вирус може да улесни разпространението на коронавируса", каза още вирусологът от БАН.

 

Тагове:
проф. Радостина Александрова Омикрон ваксини COVID-19

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
яну 08, 2022
Диян Стаматов: Готвят се за затварят училищата от 20 - и януари
Още
яну 04, 2022
Юлиян Петров: "Тестовете за учениците не хващат заразата“
Още
дек 29, 2021
Стаматов: "2021 година е точка на замръзване в цялостното развитие на образованието"
Още
Копирайтинг услуги - създаване на съдържание
Купи само за: 0.00 лв.
За Нас
Информационният портал myfamily.bg е създаден през 2018 година. Екипът ни се състои от професионални журналисти, които използват само достоверни източници и проверяват информацията, достигаща до аудиторията. Медийната платформа представя обективно актуалните новини от страната и света. Наша...
За нас
Последно качени обяви
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия