Ваксините срещу COVID-19 за деца ще се поставят в 69 пункта в страната

дек 21, 2021
71

Ваксините срещу COVID-19 за деца във възрастовата група 5 – 11 години ще се поставят в 69 пункта в страната. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг в Министерство на здравеопазването.

Той увери, че при интерес от родителите, ще бъдат разкрити още пунктове.

„Ваксината е педиатрична, с променен състав от гледна точка на съдържанието на антиген и три пъти по-малко микрограма в доза от активното вещество“, поясни доц. Кунчев.

По думите му при трикратно по-малко съдържание тя дава същия ефект както при възрастните.

Флаконите са 10-дозови, което ще наложи да се групират деца, така че да се съберат 10 и тогава да се отвори флакон. След отварянето му, той може да се използва до 12 часа. Това е и причината ваксинирането да се прави не във всички ваксинационни центрове, а във всяка област ще има точно определени места, допълни здравният инспектор и препоръча родителите, които желаят да ваксинират децата си, предварително да запишат час.

Ваксината се инжектира в ръката и няма разлика с досегашния начин на поставянето. Възможно е при децата да се наблюдава болка и зачервяване на мястото, главоболие или втрисане след имунизацията. За да се ваксинира детето, е достатъчно съгласието на единия родител.

Доц. Кунчев увери, че за момента не се обсъжда бустерна доза ваксина за децата, защото са необходими повече данни, които се очакват от другите държави.

Тагове:
ваксини деца COVID-19

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
яну 16, 2022
Огнян Кунчев: Образователната система беше пожертвана, нека този път се затегнат другите области
Още
яну 15, 2022
Д-р Николова: "Има много заразенини и карантинирани деца"
Още
яну 15, 2022
Денков: Обмисля се извънредна зимна ваканция и начало на учебната годината от 5 септември
Още
Копирайтинг услуги - създаване на съдържание
Купи само за: 0.00 лв.
За Нас
Информационният портал myfamily.bg е създаден през 2018 година. Екипът ни се състои от професионални журналисти, които използват само достоверни източници и проверяват информацията, достигаща до аудиторията. Медийната платформа представя обективно актуалните новини от страната и света. Наша...
За нас
Последно качени обяви
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия