Стаматов: "2021 година е точка на замръзване в цялостното развитие на образованието"

дек 29, 2021
306

Снимка: БГНЕС

"2021 година е точка на замръзване в цялостното развитие на образованието. 22 месеца няма никакво развитие в сферата на образованието".Това каза пред БНР Диян Стаматов, директор на 119-о училище в София и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

По думите му двата образователни локдауна са допринесли за сериозни дефицити и за значимо отдалечаване в социалната комуникация на подрастващите:

"Това дълго ще бъде наваксвано... Стана ясно, че образованието е изцяло зависимо от решенията на министъра на здравеопазването, а това не е редно. Пропуските са много и не могат да бъдат лесно измерени. В този пандемичен период са пропуснати много социални умения. Откакто изпаднахме в тази обстановка, почти всички забравихме за традиционната шестобална система и почти всички оценяват знанията си като шестици. Никой не взима под внимание никаква друга оценка освен 6".

В предаването "12+4" Стаматов допълни, че положителните Covid тестове сред учениците са единици:

"Тестването в този вид показва, че учениците не са заразоносители. Образователната система може да си спести този неспецифичен процес и той да се извършва на друго място или чрез други тестове. Дали да продължи тестването - решението е на политиците".

Той е категоричен, че образователната система повече не трябва да бъде затваряна:

"Необходим е сериозен дебат на национално ниво по отношение на редакция на учебните програми, учебните планове, учебното съдържание. Трябва сериозна подготовка с възможност за създаване на хибридни учебни планове, които да моделират съществуващите учебни с възможност за дистанционни формати за по-нататъшни подобни ситуации. Дебати за следващите стъпки, свързани с промени в средното образование, които да дадат възможност за продължаване на започнатите промени преди пандемичната 2020 година".

Тагове:
Диян Стаматов образование локдаун

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
апр 09, 2022
КТ “Подкрепа“: Промяна в текстовете няма да премахне партийните влияния при назначаването на директори на училища и детски градини
Още
апр 05, 2022
Спор по български: Налагане на мнение с крясъци, агресия и обиди
Още
мар 26, 2022
Кунчев: Отпадането на епидемичната обстановка крие рискове, в Западна Европа започна покачване
Още
КОПИРАЙТИНГ УСЛУГИ
Купи само за: 150.00 лв.
За Нас
Информационният портал myfamily.bg е създаден през 2018 година. Екипът ни се състои от професионални журналисти, които използват само достоверни източници и проверяват информацията, достигаща до аудиторията. Медийната платформа представя обективно актуалните новини от страната и света. Наша...
За нас
Последно качени обяви
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия