В подкрепа на животните: Без заря за Нова година в няколко общини

дек 30, 2021
555

Все повече общини в България се отказват от фоерверките за Нова година в подкрепа на каузата на „Четири лапи“, озаглавена „Красивото за нас е ужасяващо за тях“, с която апелира към отговорно честване на празниците.

За животните звуците от фойерверки представляват реалистична заплаха с неясен характер. Те не разбират от къде идва шумът и какво означава, нито как и дали ще могат да се спасят от него. Съвсем естествено, животните изпадат в неутешима паника, посочват от организацията за защита на животните. 

Първи на инициативата се отзоваха от администрацията на общините Симитли и Стара Загора. Освен с цел намаляване на шума, който се предизвиква от пиротехниката и стресира животните от местната управа посочиха, че трябва да св помисли и за здравето на хората, тъй като всяка година десетки жители се озовават в болници с изгаряния и наранявания.

Софиянци също няма да имат заря за посрещането на 2022 г. Столичният кмет Йорданка Фандъкова съобщи, че общината застава зад каузата на „Четири лапи“ и ще ограничи фойерверките за сметка на светлинно шоу, което ще се проведе пред сградата на БНБ от 19 ч. Фандъкова призова гражданите на столицата също да не използват или поне да ограничат използването на пиротехника в празничните дни.

„Силният шум от гърмежите се отразява негативно както на бебетата и децата с увреждания, така и на животните. Не на последно място, това е един от факторите, които в пъти увеличават замърсяването на въздуха, особено при неблагоприятни метеорологични условия – липса на вятър и ниски температури, когато фините прахови частици не могат да се разсеят и остават с часове във въздуха, който дишаме“, написа кметът на София в социалните мрежи.

Пловдив е третата община, в която няма да има заря в новогодишната нощ. Със заповед на кмета Здравко Димитров се отменят фоерверките в празничната програма на града. По този начин и Пловдив ще подкрепи инициативата на фондация "Четири лапи“. Традиционно Община Пловдив е подготвила празничната програма за тези, които искат да посрещнат Нова година на открито.На голямата сцена на пл. "Стефан Стамболов" от 22:00 часа започват честванията за посрещането на 2022 година.

Другите общини, отказали се от пиротехниката в новогодишната нощ са Чирпан и Кюстендил. В Бургас все още не са излязли с информация, дали ще подкрепят каузата на „Четири лапи“

Общинската администрация във Варна, Русе и Благоевград излезе със съобщение, че няма да лиши гражданите си от шоу с фоерверки.

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
сеп 15, 2022
Звезди, музика, награди и каузи на Фестивала за поп и рок музика - София 2022
Още
сеп 02, 2022
На 15 септември София ще бъде музика
Още
авг 31, 2022
Пет български града се потапят в японската култура
Още
КОПИРАЙТИНГ УСЛУГИ
Купи само за: 150.00 лв.
За Нас
Информационният портал myfamily.bg е създаден през 2018 година. Екипът ни се състои от професионални журналисти, които използват само достоверни източници и проверяват информацията, достигаща до аудиторията. Медийната платформа представя обективно актуалните новини от страната и света. Наша...
За нас
Последно качени обяви
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия