Денков: Обмисля се извънредна зимна ваканция и начало на учебната годината от 5 септември

яну 15, 2022
4799

Децата да завършат присъствено първия учебен срок. Това е желанието и амбицията на министерстовото на образованието, обяви Николай Денков пред БНТ.

"Ако някое дете се зарази, паралеката се карантинира, за да не позволим епедемичен взрив. Ние затваряме локално - паралелка или училище, а не цялата страна, както се правеше"

Министерството обмисля извънредна зимна ваканция между първия и втория срок, каза Денков.

"Трябва да обсъдим със социалните партньори дали да не дадем малко ваканция, за да могат да си починат и учителите, и учениците от трудния период, през който преминаваме в момента. Това обаче все още не  е решено. В момента си вървим по график" 

Ще използваме лятото, за да наваксаме пропуските при децата, каза министърът.

Друга идея, която се обсъжда, е началото на следваща учебна година да бъде по - рано, обясни Николай Денков.

"Входната позиция в дискусията ще бъде за 5 септември. Да има няколко дни, които да се използват за преговор и подготовка за новия материа, и няколко дни да се вземат за ваканция между двата учебни срока. Ние трябва да убедим обществото, че това е правилният начин", обясни той. 

Министърът смята, че учениците трябва да се тестват по два пъти в седмицата. За момента обаче няма достатъчно тестове, за да се направи.

"Имаме тестове до края на януари, при тестване веднъж в седмицата. Тестовете са една от малкото мерки, чрез които може да се предотварти епидемичен взрив. Това са тестове за скрининг и те успяват да предпазят. В новата поръчка, която е направена,  чувствителността на тестове е още по - голяма. Те обаче не могат изцяло да решат проблема. Затова се носят и маски, има и карантиниране"

Акад. Николай Денков отново напомни, че родителите разполагат с възможност да задържат детето си на онлайн обучение вкъщи, ако имат притеснения, свързани с вируса.

"Ние даваме възможност да бъдат присъствено, но ако родителите преценят,детето им може да остане вкъщи. Ще бъде обаче за сметка на обучението му, защото учителите са много натоварени"

Ваксинираните учители вече са 50%, отчете Денков. 

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
юли 22, 2022
Часовете в прогимназията стават по- кратки - 40 вместо 45 минути
Още
юли 11, 2022
Английските и испански поралелки - най - желани след седми клас
Още
юли 06, 2022
Хартиените дневници остават в историята, всички училища трябва да ги водят в електронна форма
Още
КОПИРАЙТИНГ УСЛУГИ
Купи само за: 150.00 лв.
За Нас
Информационният портал myfamily.bg е създаден през 2018 година. Екипът ни се състои от професионални журналисти, които използват само достоверни източници и проверяват информацията, достигаща до аудиторията. Медийната платформа представя обективно актуалните новини от страната и света. Наша...
За нас
Последно качени обяви
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия