Епидемиолог: “Децата трябва първи да бъдат освободени от маските”

фев 14, 2022
763

Кадър: bTV

Вълната от коронавирус спада и не се очаква нова, дори при тази ситуация на не много стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Това каза епидемиологът проф. Мира Кожухарова в предаването "Тази сутрин" по bTV. Това е типично за всички епидемични вълни, добави тя.

По думите й коронавирусната инфекция трябва да отиде в групата на острите респираторни заболявания и наблюдението над нея да върви по същия начин, както наблюдението над грипните вируси.

Проф. Кожухарова отбеляза, че ваксините срещу коронавируса трябва да станат като ваксините срещу другите грипни вируси и да се поставят всеки сезон.

„Мерките срещу коронавируса по лека лека отпадат, това е и нагласата на повечето хора. Сега сме във фаза на спадане на броя на заразените. Към 1 февруари беше регистриран най-голям брой заразени, но фактически има спад от две седмици. Успоредно със спадането всички очакваме мерките да се разхлабват, докато отпаднат“, заяви епидемиологът. 

Според нея тази вълна се характеризира с няколко особености.

„Действително най-голям брой новозаразени бяха регистрирани, но от друга страна броят на хората, които са болни реално и тези, които са в болница и интензивни отделения през цялото време не беше висока, поддържаше се на едно почти стационарно ниво – вече се срещаме с един познат вирус“ посочи проф. Кожухарова.

Според нея мерките срещу епидемията към момента не са особено затегнати – децата ходят на училище, зелените сертификати, доколкото ги има, вършат работа на определени места и не на всякъде, отбеляза тя.

„Зелените сертификати, въведени в България, както и в другите страни, в много голяма степен изиграха своята роля. Нека не забравяме, че те бяха въведени по време на най-тежката вълна от клинична гледна точка. Нито една мярка не може да спре напълно една епидемия, но може да смекчи загубите от нея. Зелените сертификати направиха това нещо, така че ако вървим към подобни тежки ситуации в бъдеще, вероятно пак ще имат значение“, обясни епидемиологът.

Според нея европейските сертификати като възможност за пътуване, вероятно ще съществуват поне още известно време, защото такова е решението на ЕС.

„В момента върви спад на заразените и то основно изразен в младите възрастови групи. При възрастовите групи над 60 години все още се задържа едно по-високо ниво, това са най-уязвимите хора, които се разболяват най – често, за тях няма да е вредно ако стоят с маска в автобусите“, посочи проф. Кожухарова.

Според нея децата трябва да бъдат първите, които да бъдат освободени от маските, защото не боледуват тежко.

„През цялата пандемия видяхме, че децата не са сериозно засегнати, те не са основен източник на инфекция и не са тези, които заразяват възрастните, а точно обратното“, обясни епидемиологът. 

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
апр 09, 2022
КТ “Подкрепа“: Промяна в текстовете няма да премахне партийните влияния при назначаването на директори на училища и детски градини
Още
апр 05, 2022
Спор по български: Налагане на мнение с крясъци, агресия и обиди
Още
мар 26, 2022
Кунчев: Отпадането на епидемичната обстановка крие рискове, в Западна Европа започна покачване
Още
КОПИРАЙТИНГ УСЛУГИ
Купи само за: 150.00 лв.
За Нас
Информационният портал myfamily.bg е създаден през 2018 година. Екипът ни се състои от професионални журналисти, които използват само достоверни източници и проверяват информацията, достигаща до аудиторията. Медийната платформа представя обективно актуалните новини от страната и света. Наша...
За нас
Последно качени обяви
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия