С новия мост "Чанаккале 1915" ще се засили туристическият поток от България и Балканите към турското егейско крайбрежие

мар 20, 2022
333

Снимка: БТА

Новооткритият мост “Чанаккале 1915”, който ще осигурява най-кратката шосейна връзка между европейския и азиатския бряг през пролива Дарданелите, освен че получи славата на най-дългия висящ мост в света, се прогнозира, че ще има значителен принос за активизирането на турския туризъм по егейското крайбрежие, съобщи БТА. Новото транспортно съоръжение практически свързва градовете Гелиболу и Лапсеки.

Досега връзката се осъществяваше с фериботи, като пътуването отнемаше около 1,5 часа. По новия мост разстоянието ще се изминава с кола за около 6 минути срещу сумата от 200 турски лири.

През моста “Чанаккале 1915” ще се осигурява и най-краткият и пряк път по шосе към егейската част на Турция от турско-българската граница.

На егейското крайбрежие се намират обявените за десетте най-добри плажове на Турция, както и древни забележителности като древният град Ефес и Домът на Дева Мария. Ето защо се очаква новият мост да съживи туристическия поток към тези райони.

Президентът на Егейската асоциация за туризъм Мехмет Ишлер посочи, че градове като Кушадасъ, Айдън, Измир, Чешме, Чанаккале, Айвалък, които се считат за перлите на егейското крайбрежие през последните години, са се превърнали в най-посещаваните и предпочитани не само за почивка дестинации, а и за прекарване на празници като Нова година, Великден на първо място от туристите от България, а също от Република Северна Македония, Сърбия, Румъния (въпреки пандемията от КОВИД-19).

Пускането в експлоатация на моста “Чанаккале 1915” ще активизира туристическия поток към северното егейско крайбрежие. Новооткрития мост “Чанаккале 1915 г.” ще улеснява и скъсява времетраенето за пътуване и почивки в този район. Очакваме около 50 на сто ръст в туристическия поток през новия сезон от туристите от Югоизточна и Централна Европа. В северноегейската област се намират ценни древни исторически обекти, които ще преоткрият хиляди туристи от България, откъдето имаме вече много заявки, както и от Полша и Румъния”, каза той.

Орхан Белге, вицепрезидент на Хотелиерската асоциация на Чешме, прогнозира активизиране на туристическия поток от европейските части на мегаполиса Истанбул и от Тракия към егейските курорти.

“Мостът “Чанаккале 1915” ще допринесе в максимална степен за оживяване на вътрешния туризъм. Очакваме бум през месец юли т. г. Освен това очакваме оживление през есента и зимата, които досега бяха “мъртви сезони”, каза той. Мостът “Чанаккале 1915" е част от 110-километровата магистрала Малкара-Чанаккале, която ще свързва Истанбул през Чанаккале с Балъкесир.

Това е четвъртият мост, свързващ европейския и азиатския бряг на Турция, но първият над пролива Дарданелите. Останалите три моста са в Истанбул над Босфора. Дарданелите, единият от двата турски пролива, свързващи Европа и Азия, е тясна и изключително живописна водна артерия в Северозападна Турция, който свързва Мраморно море с Егейско море. Той е дълъг около 60 км. и широк между един и 5.6 км. В европейската част на пролива се намира полуостров Галиполи, а в азиатската част - град Лапсеки на полуостров Бига.

Новото гигантско транспортно съоръжение се отличава с това, че е с най-голямо разстояние между двете вертикални опори, поради което се смята, че е най-дългият висящ мост в света.

Досега Япония държеше първенството в това отношение, заяви турският президент Реджеп Таййп Ердоган при откриването на моста на 18 март.

Церемонията по откриването бе насрочена лично от Ердоган за 18 март, когато се отбелязва 107-ата годишнина от победата на османската армия, командвана от Мустафа Кемал през Първата световна война, която при отбраната на полуостров Галиполи отблъсква превъзхождащите сили на Антантата и не допуска да превземат пролива Дарданелите, с което преобръща в своя полза хода на битката.

Редица технически особености на моста символизират именно тази епопея. Първата е официалното име на транспортното съоръжение (Чанаккале е турското име на Дарданелите, а 1915 е годината на паметната битка). Разстоянието между двете опорни части на моста е точно 2023 метра, което символизира 100-годишнината от основаването на Република Турция, която ще бъде отбелязана през следващата година. Височината от 318 метра на стоманените колони символизират морската победа. На една от кулите е поставена статуя на легендарен турски войник, прочул се в битката. Кулите са оцветени в червено и бяло - цветовете на турския национален флаг.

Мостът над Дарданелите, както и мостовете над Босфора, се осветяват през нощта.

Тагове:
Чанаккале 1915 Турция туризъм мост Дарданели

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
сеп 13, 2022
В надпреварата за най-хубава песен на Фестивала за поп и рок музика се включва и група „ХОРИЗОНТ“
Още
сеп 10, 2022
Марги Хранова в дует с млад композитор на Конкурс за нова българска песен
Още
сеп 04, 2022
Коцето Калки и жена му с песен срещу домашното насилие
Още
КОПИРАЙТИНГ УСЛУГИ
Купи само за: 150.00 лв.
За Нас
Информационният портал myfamily.bg е създаден през 2018 година. Екипът ни се състои от професионални журналисти, които използват само достоверни източници и проверяват информацията, достигаща до аудиторията. Медийната платформа представя обективно актуалните новини от страната и света. Наша...
За нас
Последно качени обяви
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия