Родителите на 365 украински деца и младежи са подали заявления за включване в българската образователна система

мар 24, 2022
165

Родителите на 365 украински деца и младежи са подали заявления за включване в българската образователна система до момента, съобщиха от Министерството на образованието и науката. В училище или детска градина вече са приети 98 от тях. При останалите се изчаква получаването на правен статут и изясняването на здравния статус според изискванията на Министерството на здравеопазването. Най-много украинци са пожелали да продължат образованието си в нашата страна в област Бургас – 223.

Ученици от 776 училища събраха помощи за своите връстници в Украйна. Те се включиха в дарителската кампания на Министерството на образованието и науката (МОН) в помощ на 63 български неделни училища. В тях учат 10 000 деца от Киевска, Одеска, Лвовска, Николаевска и Запорожка област.

Най-активни бяха в Стара Загора, където в кампанията се включиха 80 училища. В Пазарджик участваха 77, в София-град – 72, в Бургас – 70.

Хигиени материали, учебни пособия, раници и парични помощи събраха българските ученици само за седмица. В Стара Загора учениците правиха не само индивидуални дарения, но организираха и благотворителни базари. В Нови пазар изработваха декоративни материали в часовете, а със събраните от продажбата им средства подпомогнаха неделните училища в Украйна.

Във Видин учители и служители от ОУ „Епископ Софроний“ събраха 320 лв., за да закупят необходимите предметни дарения. В Благоевград към помощите учениците добавиха картички с пожелания за мир и здраве. В Монтана, Враца и Пловдив ръка на българчетата в Украйна подадоха и най-малките дарители от детските градини.

Днес и утре училищата предават събраните помощи в областните структури на Българския червен кръст (БЧК), след което ще бъдат транспортирани до Украйна.

По указание на БЧК, свързано със специалните условия за износ на хуманитарна помощ под формата на хранителни продукти, МОН спря да събира храни за неделните училища в Украйна. Училищата, в които бяха постъпили такива дарения, ги пренасочиха към вече пристигналите в България украинци.

Отделно от кампанията на МОН някои училища вече помагат на потърсилите закрила от войната в нашата страна – в часовете по учебна практика гимназистите от Професионалната гимназия по туризъм във Варна например всекидневно приготвят храна за бежанци.

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
май 14, 2022
Училищата могат да регистрират спортни отбори и групи по изкуства в регионалните управления на образованието до края на юни
Още
май 04, 2022
В България няма регистриран случай на мистериозния хепатит при децата
Още
апр 29, 2022
Държавата получава оценка среден 3 за грижата ѝ за българските деца
Още
КОПИРАЙТИНГ УСЛУГИ
Купи само за: 150.00 лв.
За Нас
Информационният портал myfamily.bg е създаден през 2018 година. Екипът ни се състои от професионални журналисти, които използват само достоверни източници и проверяват информацията, достигаща до аудиторията. Медийната платформа представя обективно актуалните новини от страната и света. Наша...
За нас
Последно качени обяви
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия