От следващия месец училищата ще получават средства по националните програми

мар 27, 2022
4747

С новата заповед на здравното министерство отпадат всички мерки в училищата. Това каза пред БНТ министърът на образованието акад. Николай Денков.

"Всички ученици трябва да се върнат изцяло в клас, осен тези, които подадат молба за индивидуално обучение. Очакваме да стартираме нормалния учебен процес без пандемия. Ако бъдат въведени допълнителни мерки, ще има време за реакция през ваканцията, но за момента всичко отпада. За нас беше ключово да минем през последната вълна максимално меко, единствено между двата срока дадохме почивка на учителите и учениците. В случая не мисля, че можеше да мине по-добре", смята министърът.

Образователното министерство ще предложи началото на учебната година да бъде 7 септември, но първо трябва да се направи подходящата организация за учителите. До края на тази година няма да има промяна в учебните графици, ще се използват последните две седмици на юни за работа с учениците. С приемането на бюджета средствата за образование бяха повишени около 550 млн. лв.

"Това са парите за образованието, те няма да се променят. Правим разчет за това какви допълнителни средства ще ни трябват за приемане на украинските деца. Зависи как се развие войната, дали ще има съществено увеличение на броя на децата. Ако останем на това ниво, на което сме в момента, прекрояване на бюджета в нашата сфера няма да има. Ако ситуацията се затегне месеци наред, може и да се наложи актуализиране", каза Денков.

От следващият месец вече ще тръгнат средства към училищата по националните програми в областта на образованието. 

Матурата за 12 клас тази година ще се провежда по различен начин, обясни министърът. 

"Ще е свързана с повече мислене. Ако искаме да променяме системата, трябва да променяме и изпитите. Вдигнат е прага и по-трудно ще се изкарва тройка. По-трудно ще е за тези, които са свъкнали да наизустяват", поясни той.

Има недостиг на учители и нужда да вкараме нови хора в системата на училищното и предучилищното образование, обясни повишаването на заплатите в системата министърът.

"Там има дефицит и ни трябва високо качество. Нямаме дефицит на професори и доценти. ", каза Денков. 

Не е бойкотирана идеята за по-ранен старт на учебната година, заяви министърът.

"Темата ще продължи да се обсъжда. Всяка промяна изисква време за подготовка. Това ще става по-лесно с новата електронна система, която облекчава подготовката на учебната година. Въпросът си остава отворен за 2023 година. Предлагаме 7 септември. Учителите ще могат да влязат на първи септември в училище и да се подготвят за откриване на учебната година.", обясни той.

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
май 14, 2022
Училищата могат да регистрират спортни отбори и групи по изкуства в регионалните управления на образованието до края на юни
Още
май 04, 2022
В България няма регистриран случай на мистериозния хепатит при децата
Още
апр 29, 2022
Държавата получава оценка среден 3 за грижата ѝ за българските деца
Още
КОПИРАЙТИНГ УСЛУГИ
Купи само за: 150.00 лв.
За Нас
Информационният портал myfamily.bg е създаден през 2018 година. Екипът ни се състои от професионални журналисти, които използват само достоверни източници и проверяват информацията, достигаща до аудиторията. Медийната платформа представя обективно актуалните новини от страната и света. Наша...
За нас
Последно качени обяви
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия